Borult a dominó

Rolexet és bundát is vett Jesse Jackson a kampánypénzből

Ifjabb Jesse Jackson és felesége elismerte a kampánypénzekkel való visszaélést. Az idősebb Jesse Jackson, Martin Luther King egykori munkatársa az első sorban ült a washingtoni szövetségi bírósági meghallgatáson.

2013.02.21 06:48MTI

Bűnösnek vallotta magát 750 ezer dollárnyi kampánypénz törvénytelen elköltésében szerdán ifjabb Jesse Jackson volt demokrata kongresszusi képviselő, az azonos nevű tiszteletes, ismert polgárjogi harcos fia. A felesége elismerte, hogy az összeget az adóbevallásban nem számolta el.

A 47 éves Jesse Jackson, akit korábban a Demokrata Párt emelkedő csillagának tekintettek, vádalkut kötött a hatóságokkal, ezért legfeljebb öt évig tartó szabadságvesztéssel sújthatják. Az ítéletet június 28-án fogják kihirdetni.

Jackson elismerte, hogy évekig élt kampánypénzekből és hogy "félrevezette az amerikai népet". A korábban nagy ígéretnek tartott fekete politikus a megcsapolt alapokból egyebek között Rolex órát, szőrmekabátokat vásárolt, de költött belőle volt sztárok régi tárgyaira is.

A volt illinoisi képviselő felesége, Sandi Jackson, a chicagói városi elöljáróság volt tagja szintén bűnösnek vallotta magát, amiért a családi jövedelemadó-bevallásban nem tett említést a kampánypénzekből származó tételekről. Az idősebb Jesse Jackson, Martin Luther King egykori munkatársa, aki 1988-ban elnökaspiráns volt, az első sorban ült a washingtoni szövetségi bírósági meghallgatáson.

Az ifjabb Jackson november 21-én mondott le a képviselőségről, pedig annak ellenére újraválasztották, hogy két vizsgálat indult ellene, és hosszú időre eltűnt a nyilvánosság elől. (Jackson ellen azzal a gyanúval indult a másik eljárás, hogy meg akarta vásárolni Barack Obama elnök 2008-ban megüresedett szenátusi mandátumát Rod Blagojevich volt illinoisi kormányzótól. Blagojevichet tavaly 14 év börtönre ítélték vesztegetésért.)

Jackson tavaly augusztusban váratlanul eltűnt washingtoni hivatalából. Kollégái csak hetekkel később tudták meg, hogy az akkor kilencedik mandátumát töltő képviselőt depresszióval kezelik. A politikust, noha tevőlegesen nem vett részt a kampányban, és július óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, november 6-án tizedszer is megválasztották Illinois állambeli körzetében.

Jesse Jackson megüresedett képviselői helyének sorsa a tavaszi pótválasztáson dől el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.