Már "nem a régi"

Egészségügyi szakértők is elismerően a pápa döntéséről

Elismerően szóltak az időskorral foglalkozó egészségügyi szakértők XVI. Benedek pápa hétfői döntéséről, amelyben bejelentette, hogy lemond pápai hivataláról.

2013.02.14 16:09MTI

A szakértők szerint "látható jelei" vannak annak, hogy a pápa egészsége "nem a régi", ezért tisztelettel adóznak annak, hogy őszintén bevallotta: nem képes betölteni azt a nagy felelősséggel járó feladatot, amelyet a pápaság jelent - olvasható a Religion News Service nevű, vallási hírekre szakosodott amerikai honlapon.
 
Stephanie Studenski, a Pittsburgh-i Egyetem geriátriai (az öregkor betegségeivel foglalkozó tudományág) részlegének kutatási igazgatója úgy látja, hogy a pápának "nehézségei vannak a járással". Megjegyezte, a járásnak "határozott jelzőszerepe van az erőt és a gyengeséget illetően". A pápa 89 éves bátyja, Georg Ratzinger nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy "kora ránehezedik" öccsére. 

Hozzátette: "ebben a korban az öcsém többet szeretne pihenni". A közelmúltban az orvosok azt javasolták a pápának, hogy hagyjon fel a tengerentúli utazásokkal. Studenski megjegyezte, a korának előrehaladtával a gyengeség felismerése jelentős lépésnek számít. 

"Mindannyian szeretnénk erősek maradni, de a tény az, hogy sok ember egészségügyi problémákkal szembesül időskorára - mondta. - Úgy gondolom, tiszteletre méltó és bátor dolog, ha valaki őszinte önmagához, és elismeri, mire képes."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.