Párizs támogatja Indiát

A világ leendő legnagyobb polgári célú atomerőművéről tárgyalt Hollande Indiában

A világ leendő legnagyobb polgári célú atomerőművének megépítéséről és francia harci repülőgépek eladásáról is tárgyalt csütörtökön Francois Hollande francia államfő Manmohan Szingh indiai kormányfővel Újdelhiben.

2013.02.14 15:43MTI

Hollande tavaly májusi megválasztása óta hivatalos látogatás keretében első ízben kereste fel Ázsiát. A francia köztársasági elnök vendéglátóját biztosította arról, hogy Párizs támogatja India jelöltségét az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) állandó tagságára. 

A két vezető közös sajtótájékoztatón elmondta: megbeszélést folytattak a nyugat-indiai Dzsaitapúrba tervezett polgári célú nukleáris komplexum építéséről, és megerősítették, hogy megkezdik a projekt megvalósítását, amint lezárulnak az azt érintő kereskedelmi és műszaki tárgyalások. Újdelhi és Párizs 2010-ben állapodott meg arról, hogy az Areva francia atomipari óriáscég hat - a jelenleg legkorszerűbb, harmadik generációs, 1600 MW teljesítményű - nyomottvizes reaktorral (EPR) építi meg a komplexumot.
 
Szingh és Hollande találkozójukon regionális biztonsági kérdésekről és az űrkutatásban való együttműködésről is tárgyaltak. Napirenden volt az a tavaly aláírt 11 milliárd dolláros megállapodás is, amelynek értelmében India 126 francia Rafale vadászbombázót vásárol, ebből 18-at a francia Dassault hadiipari cég szállítana Indiába, míg a többit a tervek szerint helyben gyártanák le a Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) indiai állami vállalat közreműködésével. 

A francia államfő csütörtökön újságíróknak elmondta, sikerült előrelépést tenni az ügyben, ezt az indiai kormányfő is megerősítette. Indiai tisztségviselők szerint az ügyletről szóló végleges megállapodás aláírására júliusnál előbb nem kerül sor. A francia államfő két napot tölt Indiában, ahova öt minisztere és mintegy hatvan nagyvállalat (egyebek közt a Dassault, a Thales, az Areva, az LVMH és a Sanofi) vezetője kísérte el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.