Székelyzászló-ügy

Kelemen Hunor: nem visz előbbre a nacionalista kártya

Nem viszi előbbre Románia ügyeit a nacionalista kártya kijátszása.

2013.02.08 17:09MTI

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke természetesnek ítélte, hogy a közösségek használják szimbólumaikat. Szerinte ez nem ellenkezik az érvényes törvényekkel, és egyáltalán nem árt a román polgároknak vagy a román államnak. 

Hozzátette, Romániában eddig nem keltett megütközést, hogy a Kolozs megyei tordai városházán, vagy a moldvai Neamt várán helyi jelképeket megjelenítő zászlók lobognak. Az RMDSZ elnöke úgy vélte, mesterségesen duzzasztották fel a székelyzászlós konfliktust, pedig sem Magyarországnak, sem Romániának nem érdeke a feszültségek kiélezése.
 
Örvendetesnek találta, hogy a román és a magyar külügyminiszter csütörtökön telefonon egyeztetett a kérdésről. Hozzátette, jövő héten Victor Ponta miniszterelnökkel szeretne tárgyalni erről. Kelemen Hunor azt is elmondta, hogy az RMDSZ keresi a párbeszéd lehetőségét a hatalommal, de ellenzékben van, és például a költségvetési vitában a szövetség valamennyi javaslatát elutasították. 

Románia tervezett közigazgatási átszervezéssel kapcsolatban közölte, az RMDSZ 12-13 régiós szerkezetet javasol, és hamarosan nyilvánosan is bemutatja terveit. Nyomatékosította, hogy az átszervezésnek mindenképpen a polgárok érdekeit kell szolgálnia. 

A tervezett alkotmánymódosítással kapcsolatban Kelemen Hunor elmondta, az RMDSZ nem kifogásolja Románia egységes jellegét, de mindvégig a nemzetállami önmeghatározás ellen fog érvelni. Azt is hozzátette, kevés esélyét látja annak, hogy a román többség lemond a nemzetállami önmeghatározásról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.