Iszlamista fenyegetés

Kivonulnak a francia katonák Timbuktuból

Megkezdte kivonulását a francia katonaság a Mali északi felében lévő Timbuktuból, miután rendet teremtettek a kereskedővárosban.

2013.02.07 23:30MTI

A város déli peremén folyó Niger partján gyülekeznek ágyúikkal, páncélozott harcjárműveikkel és más katonai járművekkel, hogy azután egy bárkán átkeljenek a folyón. Egy őrnagy elmondta ugyanakkor, hogy nem minden francia katona hagyja ott Timbuktut, egy részük tovább marad, mert az iszlamista szélsőségesek visszatérhetnek, hogy zaklassák a lakosságot. Nem maradhatunk azonban örökre - mondta.
   
A lakosok közül sokan korainak tartják a franciák kivonulását, mert még magában a városban is vannak iszlamista harcosok, akik levágták a szakállukat, és elvegyültek a lakosok között.
   
Északabbra, Kidal térségében a francia Mirage ás Rafale típusú harci repülőgépek az iszlamisták raktárait és táborait támadják napi mintegy 30 bevetésben. Kidal megtisztítása még nem fejeződött be, de ezt a feladatot mali kormánykatonák végzik, a franciák a repülőteret biztosítják.
   
Az iszlamisták egyik szervezete, a Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységéért (MUJAO) csütörtökön bejelentette, hogy "új frontot" nyit, és elaknásítja a sivatagi városokat összekötő utakat. Közleményüket azután adták ki, hogy négy mali katona életét vesztette egy aknarobbanásban Douentza és Gao között. Egyben azt is jelezték, hogy öngyilkos merénylőket vetnek majd be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.