A csúcsvezetők feltételezett maffiakapcsolatai

A szerb miniszterelnök elutasítja az előrehozott választást

Bár a szerbiai kormányt megrendítették a csúcsvezetők feltételezett maffiakapcsolatairól szóló hírek, nem lesznek előrehozott parlamenti választások.

2013.02.02 21:00MTI

Ivica Dacic kifektette: miután több médiajelentés is kapcsolatba hozta őt egy drogkereskedelemmel meggyanúsított férfival, "bizonyos erők" meg akarják dönteni koalíciós kormányát.
   
A médiajelentések szerint a miniszterelnök 2008 végén - amikor még az előző kormány belügyminisztere volt - kétszer is találkozott Rodoljub Radulovic - alias Misha Banana - drogkereskedővel. Dacic jelenleg is vezeti a belügyi tárcát. A miniszterelnök környezetében nem tagadják, hogy Dacic találkozott Raduloviccsal, de arra hivatkoznak, hogy a férfival szemben akkor még semmilyen gyanú nem merült fel. Radulovic állítólag 2009-ben Dél-Amerikából becsempészett az országba két tonna kokaint.
   
E médiajelentések megjelenésével párhuzamosan egyre többen találgatják, hogy a Dacic vezette Szerb Szocialista Párt (SPS) koalíciós partnere, az Aleksandar Vucic védelmi miniszter vezette Szerb Haladó Párt (SNS) - amely magasan vezet a népszerűségi listákon - ki fog lépni a kormányból, és megpróbál majd kierőszakolni előrehozott választásokat, amint Szerbia megtudja az EU-csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontját.
   
Vucic, amellett, hogy védelmi miniszter, a biztonsági ügyekben felelős kormányfőhelyettes. Ő irányítja a szervezett bűnözés és a korrupció elleni kormányprogramot. Szerbia EU-csatlakozásának egyik fő feltétele, hogy komoly eredményeket érjen el ezeken a területeken. Vucic és Dacic között több hét óta vita van arról, hogy melyikük jelölheti ki az országos rendőrfőkapitányt.
   
Dacic egy meg nem nevezett közeli munkatársa kijelentette, hogy az SNS rágalomhadjáratot folytat a kormányfő ellen, pedig Dacic közölte, hogy tiszta a lelkiismerete.
   
Az SNS egy másik magas rangú tisztségviselője nem volt hajlandó beszélni a Reutersnak a kormányfővel kapcsolatos gyanúról, hanem azt mondta: "A jövő hét elején az SNS elnöksége dönt arról, hogy mi legyen ezután. Egyértelműen szó lesz választásokról. A fő célunk azonban az, hogy meglegyen az európai uniós csatlakozási tárgyalások időpontja, és arra számítunk, hogy márciusban meglesz. Aztán meglátjuk."
   
Dragan Djilas, a legerősebb ellenzéki párt, a Demokrata Párt elnöke a parlament feloszlatását és előrehozott választások kiírását követelte szombaton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.