Több városban tüntettek

Összecsapás az egyiptomi elnöki palotánál

Összecsaptak az egyiptomi rendőrséggel a Mohamed Murszi államfő és a Muzulmán Testvériség hatalma ellen tiltakozó ellenzéki tüntetők a kairói elnöki palota előtt pénteken.

2013.02.01 17:41MTI

Az államfő politikája ellen tiltakozó több ezres tömegből kövekkel és benzines palackokkal dobálták meg a palotát védelmező rendőröket, akik könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak. Több benzines palack berepült a palota kertéje, emiatt az egyik fa lángra kapott. A rohamrendőrség sikertelenül próbálta feloszlatni a tömeget. 

Az egyiptomi főváros központjában, a Tahrír téren is szórványos összecsapások voltak a néhány ezer főt számláló tiltakozók és a rendfenntartók között. A kövekkel megdobált rendőrök gumilövedékkel lőttek a tüntetőkre, akik közül legalább két ember megsebesült. 

A tiltakozási hullám nyolcadik napján ezrek vonultak utcára néhány más egyiptomi városban, így Alexandriában, Iszmaílijában és Port-Szaídban is. Ez utóbbiban több ezer ember tüntetett, de péntek estig békés maradt ez a megmozdulás. Az elnöki hivatal este az ellenzéki politikai erőket tette felelőssé az elnöki palotánál történtekért. 

Az erről szóló közleményében hangsúlyozza: ezeknek az "erőszakos és vandál cselekményeknek" semmi közük sincs a szabad véleménynyilvánítás törvényes gyakorlásához. Az elnökség figyelmeztetett: a biztonsági erők a leghatározottabban fognak fellépni a középületek védelme érdekében. 

A korábbi napok utcai tüntetései, a január 25. óta tartó zavargások az ország több városában csaknem hatvan halálos áldozatot követeltek. A pénteki összecsapásokat azért tartják különösen nyugtalanítónak a politikai megbékélést kereső erők, mert az előző nap az erőszakról való lemondásról állapodtak meg a rivális egyiptomi pártok. 

Mohamed Murszi államfő múlt vasárnap szükségállapotot rendelt el a Szuezi-csatorna mentén fekvő három kormányzóságban - illetve nagyvárosban - Szuezben, Iszmaílijában és Port-Szaídban. Az elnök egyidejűleg nemzeti párbeszédet kezdeményezett, amit az ellenzék feltételekhez kötve elutasított, majd saját párbeszéd-javaslattal állt elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.