Munkásokat toborzott Fukusimába

Letartóztatták a jakuza egyik emberét

A japán hatóságok őrizetbe vették a japán maffia, a jakuza egyik vezetőjét, aki törvényt szegve munkásokat toborzott a fukusimai atomerőmű környéki földek sugármentesítésére.

2013.01.31 11:21MTI

A letartoztatott férfi a jakuza higasinei sejtjének, az úgynevezett Szumijosi-kaj bűnszervezetnek az egyik vezetője. A bűncsoport kapcsolatban áll a sugármentesítési munkálatokban részt vevő alvállalkozók egyikével, aki a japán hatóságok engedélye nélkül alkalmazott munkásokat a sugárszennyezett területen.
   
A letartóztatott maffiózó bevallotta, hogy a bűncsoport nagyobb hasznot húz a sugármentesítési, mint az újjáépítési munkálatokból. Egy munkásnak napi körülbelül 175 dollárt fizetnek érte, és az összeg harmadát megkapja a maffia.
   
A fukusimai katasztrófa körülményeinek felszámolásával szakképzett mérnökök és technikusok foglalkoznak. A romeltakarításhoz, a radioaktív hulladék szelektálásához és a földek sugármentesítéséhez azonban sok segédmunkásra van szükség. A japán média már többször foglalkozott azzal, hogy ezeknek a dolgozóknak a felkutatására és alkalmazására igyekszik rátenni a kezét a maffia, amely hajléktalanok és más nincstelenek közül toboroz munkásokat. A mostani letartóztatás azonban az első a 2011 márciusában történt atombaleset óta.
   
A katasztrófa után a rendőrség azt az utasítást kapta, hogy akadályozza meg az alvilág részvételét a kárfelszámolásban. Sajtóhírek szerint azonban a jakuzának dolgozik a kárfelszámolásban dolgozó alvállalkozók legalább tizede.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.