Péntektől adja át posztját utódjának

Az amerikai érdekek védelmét is kiemelte búcsúbeszédében Clinton

Az egyetemes értékek és az amerikai érdekek védelmét, a biztonság növelését nevezte az amerikai diplomácia főbb hosszú távú céljainak Hillary Clinton leköszönő külügyminiszter munkatársai előtt szerdán elmondott búcsúbeszédében.

2013.01.31 08:17MTI

Hillary Clinton, aki négy éven át volt tagja Barack Obama elnök kormányzatának, péntektől adja át posztját utódjának, John Kerrynek. Bill Clinton egykori elnök feleségét - jóllehet ő maga ezt eddig nem erősítette meg - esélyesnek tartják arra, hogy 2016-ban a demokraták jelöltje legyen az elnökválasztáson.
   
A nemzetközi sajtóhoz is eljuttatott búcsúbeszédében Clinton köszönetet mondott munkatársainak, és leszögezte, hogy tettrekészségük és szakmai felkészültségük teljes hivatali idejében büszkeséggel töltötte el, a világ bármelyik pontján tartózkodott is.
   
Az elmúlt négy év nagy történései közül a miniszter egyebek mellett az arab tavaszt, az iraki háború lezárását, az afganisztáni átmenet megkezdését, az új START nemzetközi leszerelési szerződés aláírását, a világgazdaság 'újjáépítését" emelte ki.
   
Mint mondta, annak idején azzal a szándékkal érkezett a tárcához, hogy a védelempolitika mellett növeli a diplomácia és a fejlesztési politika szerepét az amerikai külpolitikában. Leszögezte: az elmúlt négy év munkája még inkább meggyőzte arról, hogy ezek az elemek a tárca munkájának fő pillérei.
   
Clinton egyúttal méltatta utódjának rátermettségét és felkészültségét a feladatra. Úgy vélte, Kerry "magával hozza mindazt az ítélőképességet, tapasztalatot, víziót és intelligenciát, ... amit a diplomáciai munka megkövetel".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.