Légitársaságát vádolja az USA

Kabul bizonyítékokat követel a drogvádra

Az afgán kormány azt követelte hétfőn az Egyesült Államoktól, hogy adja át bizonyítékait vagy fizessen kártérítést a legnagyobb afgán magán légitársaságnak, amelyet kábítószer-csempészettel vádolt meg az amerikai hadsereg.

2013.01.28 19:22MTI

A The Wall Street Journal című amerikai napilap pénteken számolt be arról, hogy az amerikai hadsereg törölte a Kam Air légitársaságot potenciális partnerei közül, arra hivatkozva, hogy az afgán társaság a polgári légi közlekedésben részt vevő járataival ópiumot csempészett Tadzsikisztánba. 

A Kam Air tulajdonosa már szombaton alaptalannak, hihetetlennek és sértőnek nevezte a vádat. Az afgán kormány felelőtlennek minősítette, hogy ilyen információkat szivárogtattak ki a sajtóba. "Az amerikai hadseregnek előbb tájékoztatnia kellett volna az afgán kormányt a birtokában lévő bizonyítékokról és dokumentumokról, mielőtt a sajtóhoz fordul" - mutatott rá hétfőn kiadott közleményében a kormány, amely felszólította az amerikai nagykövetséget, hogy adja át a vádat alátámasztó bizonyítékokat. 

Richard Longo tábornok, az afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) korrupció ellen küzdő egységének vezetője az amerikai újságnak elmondta: a Kam Air üzelmeire akkor jöttek rá, amikor az afgán társaság jelentkezett az egyik tenderre és ezért átvilágították tevékenységét. A vizsgálat során arra a megállapításra jutottak, hogy a Kam Air gépeivel nagy mennyiségben szállítottak ópiumot a szomszédos Tádzsikisztánba. 

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának (UNODC) adatai szerint Afganisztán állítja elő a világ ópiumkészletének 90 százalékát. Az iszlám szélsőségesek dollártízmilliókat fölöznek le minden évben az ópiumkereskedelem hasznából. Emellett a világ legkorruptabbjai között számon tartott afgán hatóságok sem képesek ellenállni a kábítószerből származó könnyű pénz kísértésének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.