Néhol még mindig veszélyes

Kevés a pénz az aknamentesítésre Horvátországban

Horvátországban még mindig vannak "aknagyanús területek", amelyek felszámolását a pénzhiány késlelteti.

2013.01.28 17:20MTI

Több mint másfél évtizeddel a háború befejezése után Horvátországban mintegy 685 négyzetkilométernyi területen továbbra is aknaveszély fenyeget. A "gyilkos mezők" az aknamentesítő központ (HCR) becslése szerint körülbelül 74 ezer robbanóeszközt rejtenek. A háború kezdete óta 1348 aknabaleset történt az országban. Az aknák 508 halálos áldozatot követeltek, 1113 személyt súlyosan, 313 embert pedig könnyebben megsebesítettek. 

A tűzszerészek eddig 440 négyzetkilométer "aknagyanús területet" számoltak fel. A 2009-es nemzeti program alapján az aknamentesítést 2019-ig be kellene fejezni, de nem biztos, hogy tartani tudják ezt a határidőt - mondta a lapnak Mladen Crnkovic, az aknamentesítő központ szóvivője, aki az anyagi források szűkösségével indokolta a késlekedést. 

Hozzátette, hogy jelenleg csak a tervezett pénzeszközök felével rendelkeznek, és ahhoz, hogy befejezhessék a folyamatot további mintegy 3,6 milliárd horvát kunára, körülbelül 150 milliárd forintra lenne szükségük. Horvátország 34 aknamentesítő céggel, 630 tűzszerésszel, 58 aknamentesítő géppel, 20 kutyával és mintegy 700 fémdetektorral rendelkezik. 

A legkritikusabb területek Gospic, Otocac, Petrinja, Glina, valamint Eszék környékén találhatók. Az "aknagyanús mezőket" 15 ezer 650 veszélyt jelző tábla jelöli - ismertette a Vecernji list című horvát napilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.