"A teszt védelmi jellegű"

Kína rakétaelhárító fegyverrel hajtott végre kísérletet

Kína szárazföldi telepítésű ballisztikus rakétaelhárító fegyvert tesztelt vasárnap.

2013.01.28 08:08MTI

A szűkszavú közlemény szerint a kísérletre "Kína területén belül" került sor, s az "elérte előre kitűzött célját", tehát sikeres volt. A védelmi tárca illetékese még hozzáfűzte, "a teszt védelmi jellegű és nem irányul egyetlen ország ellen sem".
   
A kísérlet, amelynek során a szárazföldi telepítésű fegyver a levegőben semmisíti meg az ellenséges ballisztikus rakétákat, robbanótölteteket, egyértelmű jele, hogy Kína saját rakétavédelmi rendszerén dolgozik - állapítják meg szakértők. 2010 után ez volt a második ilyen jellegű teszt az országban.
   
A kínai központi televízió híradója beszámolt arról, hogy India, ugyancsak vasárnap, sikeresen végrehajtotta utolsó kísérletét a K-15-típusú tengeralattjáróra telepítendő közepes hatótávolságú ballisztikus rakétájával.
   
Indiai források szerint a 20 kilométer magasan repülő rakéta a Bengáli-öbölben körülbelül 700 kilométeres távolságban, a cél közelében csapódott a vízbe. Ezzel India az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország és Kína után az ötödik állam, amely ilyen fegyverrel rendelkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.