Orosz és kazah külügyminiszter

Nincs vita Bajkonur használatáról

Az orosz és a kazah külügyminiszter cáfolta pénteken Moszkvában, hogy kiéleződött volna a vita a két ország között a kazahsztáni Bajkonurban lévő űrközpont használatáról.

2013.01.25 13:32MTI

Szergej Lavrov kijelentette a kazah hivatali partnerével folytatott tárgyalás után: nem lát semmilyen szenzációt abban, hogy mint minden évben, most is egyeztetnek az űrkikötő használatáról és a rakétaindítások számáról. Emlékeztetett arra is, hogy külön orosz-kazah kormányközi bizottság foglalkozik a bajkonuri űrkutatási együttműködéssel.

Jerlan Idriszov pedig azt hangoztatta, hogy nincs szó semmilyen botrányról Bajkonur miatt a két ország között. Úgy fogalmazott, hogy Moszkva és Asztana "nem válnak", és kijelentette, hogy senki sem veszejtheti össze Kazahsztánt Oroszországgal. Az űrkikötő közös eredmény, azt közösen kell fejleszteni - mondta.

Az Izvesztyija című, hatalomhoz közeli orosz lap csütörtökön közölte, hogy Moszkva Idriszov külügyminiszter látogatását megelőzően diplomáciai jegyzékben küldött figyelmeztetést Asztanának. Az orosz külügyminisztérium kilátásba helyezte, hogy ha a kazah fél nem vizsgálja felül döntését, hogy idén a tervezett 17 helyett csak 12 orosz rakéta indítását engedélyezi Bajkonurból, akkor Oroszország felmondja közös projektjeit Kazahsztánnal.

A kazah döntés következtében esetleg elmaradó öt indítás miatt jelentős pénzügyi veszteség éri az orosz űripart, mert kötbért kell fizetnie az ügyfeleknek. Az Izvesztyija című lap Roszkozmosztól szerzett értesülése szerint 500 millió dollárról van szó.

A két ország évekkel ezelőtt megállapodott arról, hogy újabb rakétaindító állások épülnek Bajkonurban, de a fejlesztés a mai napig nem kezdődött meg.

A kazah szakemberek azt kifogásolják, hogy az orosz Proton-M rakéták komolyan szennyezik a környezetet, és az elmúlt években több baleset is történt velük.

Oroszország 1994 óta bérli Kazahsztántól a szovjet időkben a délkelet-kazahsztáni sztyeppés területen felépített bajkonuri űrkikötőt. Moszkva 2050-ig évi 115 millió dollárért bérli Bajkonurt, de a lenta.ru orosz hírportál közlése szerint az orosz állam emellett évente körülbelül 5 milliárd dollárt költ az űrkikötő használatára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.