Az EU dohányzásellenes törvénytervezete ellen

Európai trafikosok tüntettek Brüsszelben

Több ezer felháborodott európai trafikos vonult fel kedden Brüsszelben, tiltakozva az Európai Bizottság (EB) dohányzásellenes törvénytervezete ellen.

2013.01.22 19:18MTI

A rendőrség 2200-ra, a szervezők 3500-ra becsülték a felvonulók számát. Legtöbben a franciák és az olaszok voltak, de sok német, osztrák, lengyel és osztrák dohányárus is ott menetelt a tiltakozók sűrű soraiban. Szájukban cigarettával vagy síppal vonultak végig a brüsszeli EU-intézmények negyedében.

Az EB decemberben terjesztette elő ajánlásait a dohányzás elleni harcra. Az unió adatai szerint a dohányzás Európában évente 700 ezer ember halálát okozza.

Az EB azt javasolja, hogy a cigarettás dobozok 75 százalékát a dohányzás káros következményeit szemléltető képekkel és feliratokkal lássák el. Emellett szeretné betiltatni az ízesített, például mentolos cigarettákat.

Giovanni Risso, a Dohány-kiskereskedők Európai Szövetségének elnöke szerint ezek a tervek támadást jelentenek tevékenységükre, amely pénzügyi szempontból is fontos a kormányoknak. Ráadásul kedveznek a cigarettacsempészetnek és -hamisításnak. A szövetség adatai szerint Franciaországban és sok más európai országban csempészek adják a dohánypiac mintegy 20 százalékát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.