A diplomaták sem látogathatták meg

Szlovák férfit tartóztattak le Iránban, kémkedés gyanújával

Az iráni hatóságok kémkedés gyanújával letartóztattak egy szlovák állampolgárt - jelentette be kedden a pozsonyi külügyminisztérium.

2013.01.22 14:10MTI

"Megerősíthetem, hogy egy szlovák állampolgárt letartóztattak az iráni hatóságok, mert azzal gyanúsítják, hogy fenyegetést jelent az ország biztonságára (...) Diplomatáink meg szerették volna látogatni, de nem kaptak rá engedélyt" - mondta a szlovák külügyi tárca szóvivője.

Az iráni televízió a múlt héten leközölte egy hosszú hajú, európai férfi vallomását, amelyben az illető beismerte, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára kémkedett.

A szlovák média szerint a gyanúsított a 26 éves szlovák Matej Valuch, aki tavaly nyáron utazott Iránba, ahol a távközlési szektorban dolgozott, és utoljára decemberben lépett kapcsolatba a szüleivel.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az esettel kapcsolatban azt közölte: a Mehr iráni hírügynökség január 17-én számolt be "állítólagos CIA-kémek" leleplezéséről. A hírben az iráni külügyi tárca azt állította, hogy a leleplezés nemzetközi művelet eredménye, amelynek egy része Franciaországban és más országokban zajlott. Az iráni külügy szerint a szlovák állampolgárt az iráni biztonsági szervek ügynökei tartóztatták le "egy Irán-ellenes csoport több más tagjával együtt."

Az iráni hírügynökség Matej Valuch vallomását idézve beszámol arról, hogy a szlovák férfi 2008-ban jegyeztette be NGR nevet viselő munkaközvetítő cége honlapját és ugyanebben az időszakban több európai társasággal is szerződést kötött munkaerő közvetítése céljából. A vallomás szerint Valuchot 2009-ben egy magát Steven Loganónak nevező férfi kereste meg e-mailben egy Prizma Company nevű cég nevében.

"Az első napokban megtudtam, hogy a férfi igazi neve nem Steven Logano és, hogy a CIA egy magas rangú képviselője, akinek az a feladata, hogy beépüljön az iráni elit köreibe azért, hogy információkat szerezzen az iráni technológiai ipar fejlesztéséről" - idézi Matej Valuch vallomását a Mehr hírügynökség, amely szerint az iráni ügynökök elfogták ezt a magát Steven Loganónak nevező férfit és "a kémcsoport további tagjait".

A Mehr közlése szerint a közelmúltban több amerikai is érkezett Iránba kémkedés céljából. Az iráni hírügynökség a biotechnológiai kutatások kapcsán két angolszász nevet említ, és egy meg nem nevezett dél-afrikai férfiról is beszámol. Említést tesz továbbá marokkói, malajziai és egy nem pontosított kelet-ázsiai ország állampolgárairól, akik állítólag az informatikai technológiáról, valamint az iráni atomprogramról gyűjtöttek információkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.