Kötelező

Kínában iskolai honvédelmi oktatás indul a tengerjogról

Kína az idén kiterjeszti iskolai honvédelmi oktatását, s abban kiemelt szerepet szán a tengerjoggal kapcsolatos kérdéseknek.

2013.01.21 16:22MTI

A tantárgy magában foglalja a tengeri jogok védelmének és az ország ez irányú érdekeinek a témakörét, továbbá az általános nemzetvédelmet. A 2013-as tanterv részeként az oktatás kötelező az ország minden általános iskolájában és a középiskolákban - közölték körlevelükben a központi felügyelet illetékesei. 

A honvédelmi oktatás célja a védelmi ismeretek általánossá tétele - áll a dokumentumban, amelyben kiemelik, hogy azok népszerűsítésére nagyobb erőfeszítést kell tenni a tengerparti térségekben és a határ menti nemzetiségi területeken. Peking alig két hete jelentette be, hogy mivel több szomszédos országgal, így Japánnal, a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal is területi vitában áll, különösen fontos a közvélemény "megfelelő információkkal történő ellátása". 

Az országban ezért tovább keresik a "hibás" térképeket és azok gyártóit. 2005 óta 750 ezer térképet foglaltak le, s összesen 1800 ügyben léptek fel. Kínában a területi szuverenitást érintő viták esetén mindig is könnyű volt mozgósítani az embereket, amire jó példa több Japán-ellenes megmozdulás, tüntetés. A jelek szerint ugyanakkor a kínai vezetés a jövőben még meggyőzőbb és aktívabb támogatást szeretne az ország állampolgárai, a felnövekvő új generáció részéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.