Algír

Kiszabadultak az algériai állampolgárságú túszok

Az algériai hírügynökség szerint kiszabadultak az algériai állampolgárságú túszok, akiket iszlamista fegyveresek ejtettek foglyul szerdán egy sivatagi gázkitermelő telepen. Más források ezt nem erősítették meg, a támadók azt állítják, 41 külföldi is a fogságukban van.

2013.01.16 20:21MTI

Az APS algériai híriroda nem közölte a túszok számát, csak azt, hogy kis csoportokban nyerték vissza a szabadságukat. A CIS Catering francia élelmiszer-ellátó és szállásadó vállalat főnöke viszont arról számolt be, hogy cégének 150 helyi alkalmazottja van a telepen, amelyet nem hagyhatnak el.

A támadók azt állítják, a külföldi túszok biztonságáért cserében azt követelik, hogy Franciaország állítsa le a Maliban a múlt héten indított katonai intervencióját. Egy másik forrás - egy algériai dolgozó - szerint azt is követelik, hogy engedjenek szabadon az algériai börtönökből mintegy száz terroristát.

A terroristákkal nem tárgyalnak - jelentette ki ugyanakkor Dahu Uld Kablia algériai belügyminiszter. A hatóságok nem teljesítik a követeléseiket és visszautasítanak minden tárgyalást - mondta a televízióban. A telepet katonaság vette körül.

Az ANI mauritániai hírügynökség szerint a fegyveresek azt állítják, hogy aknákat helyeztek el a létesítmény körül, és azzal fenyegetőztek, hogy bármely túszszabadítási kísérletnek "tragikus következményei" lesznek.

Francois Hollande francia elnök közölte, hogy Párizs folyamatos kapcsolatban áll az algériai hatóságokkal, és a túszügyben érintett más országokkal.

Norvégia megerősítette, hogy 13 állampolgára, a Statoil cég alkalmazottja szintén túsz lett. - Kértük az algériai hatóságokat, hogy a túszok életét és épségét helyezzék minden más elébe - mondta egy sajtótájékoztatón Oslóban Espen Barth Eide külügyminiszter. Hasonló kérés érkezett Algírba Tokióból is.

A túszok között amerikaiak is vannak - közölte a washingtoni külügyminisztérium.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.