Oroszország

Medvegyev folytatná a politikai modernizációt

Oroszországban folytatni kell a politikai modernizációt, minőségi módon kell bővíteni a politikai és gazdasági szabadságjogokat - jelentette ki Dmitrij Medvegyev szerdán egy moszkvai nemzetközi konferencián.

2013.01.16 15:18MTI

Az orosz kormányfő a tekintélyes orosz és külföldi közgazdászok, nemzetközi pénzügyi-gazdasági szervezetek vezető tisztségviselői részvételével kezdődött négynapos Gajdar Fórumon szólalt fel.

Medvegyev az Oroszország és a globális integráció kihívásai című plenáris tanácskozáson azt is hangoztatta, hogy ma a világban minden kormány, így az orosz kabinet is a társadalmi és politikai stabilitás megőrzésén munkálkodik. Úgy vélte, hogy eközben folytatni kell a politikai rendszer korszerűsítését és a szerkezeti reformokat. Nem fejtette ki bővebben, mire is gondol, de közölte, hogy az utóbbi években Oroszországban intenzívebb lépések történtek a politikai modernizáció irányában, és ez a kurzus változatlan marad.

A 2008-2012 között államfőként tevékenykedő Medvegyev Vlagyimir Putyinnál liberálisabb irányvonalat képviselt, elnöksége utolsó időszakában politikai reformokat indított el. Kezdeményezésére egyszerűsödtek egyebek között a pártok nyilvántartásba vételének szabályai Oroszországban.

Putyin harmadik elnöksége alatt, tavaly május 7. óta az ellenzék és az ellenzéki politikai szervezetek működését megnehezítő törvény született Oroszországban.

Putyin mögött Medvegyev háttérbe szorult, de a kormányzó Egységes Oroszország párt elnökeként nem rejti véka alá véleményét. Bírálta a tavaly februárban a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban Putyin-ellenes fellépésével botrányt okozó Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjai elleni eljárást és a fiatal nők bebörtönzését is.

A 2009-ben elhunyt volt orosz pénzügyminiszterről, a múlt század kilencvenes éveinek elején kezdeményezett orosz gazdasági reformok egyik ideológusáról és vezetőjéről, Jegor Gajdarról elnevezett moszkvai tanácskozás idején kiderült, hogy a január végi davosi világgazdasági fórumon Medvegyev kormányfő vezeti majd az orosz küldöttséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.