Akár 20 év börtönt is kaphattak eddig

Mianmarban megsemmisítették a másként gondolkodókat sújtó szigorú törvényt

Mianmarban megsemmisítették azt a törvényt, amely alapján a katonai kormányzás idején szigorú börtönbüntetést szabtak ki az ellenzékiekre.

2013.01.16 10:17MTI

A törvény hatályon kívül helyezéséről Thein Szein mianmari államfő hozott döntést. A Mianma Ahlin című napilap beszámolója szerint az 1996-ban, a katonai kormányzás idején elfogadott törvény alapján - amely irányelveket határozott meg az ország alkotmányához - húsz évi börtönnel sújthatták azt, aki olyan írást közölt, vagy olyan beszédet mondott, amellyel "alááshatta az ország békéjét és stabilitását". 

Az egykori Burmában jelenleg is érvényben vannak az ellenzékieket sújtó törvények, többek között az, amelynek alkalmazásával házi őrizetben tartották Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas politikust. Néhány ilyen törvény alapján halálbüntetést vagy életfogytiglani börtönt is kiszabhatnak. 

Az elmúlt bő két évben jelentős reformokat hajtottak végre Mianmarban: húsz évi diktatúra után választásokat tartottak az országban, a katonai kormány névleg átadta a hatalmat egy polgárinak nevezett kormányzatnak, enyhítettek a cenzúrán, és szabadon engedték Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.