"Igen a vízre, nem az aranyra"

Tüntettek Athénban egy kanadai cég aranybánya-beruházása ellen

Több százan tüntettek szombaton a görög fővárosban egy kanadai cég aranybánya-beruházása ellen, aggodalmukat fejezve ki amiatt, hogy a terv megvalósítása helyrehozhatatlanul megkárosítaná az érintett Halkidikí-félsziget környezetét.

2013.01.12 16:41MTI

"Igen a vízre, nem az aranyra", "Tartsátok meg magatoknak a cianidot és távozzatok", "Ha arany kell nektek, a bankok széfjében keressétek" - ilyen és hasonló jelszavakat skandáltak a görög parlament elé vonuló tiltakozók.
   
A menetben néhány fiatal koporsóra helyezett tölgy- és bükkfatörzseket vitt, mások vegyvédelmi kezes-lábast viseltek.
   
A görög ellenzék vezető ereje, a baloldali radikális Sziriza párt által támogatott állampolgári bizottságok azóta küzdenek a bányaprojekt ellen, amióta az athéni kormány 2011-ben fúrási engedélyt adott a kanadai Eldorado Gold Corporation (EGC) cég Gold leányvállalatának.
   
Ugyanez az EGC készül aranybányát nyitni az erdélyi Érchegységben, a Dévához közeli Felsőcsertésen, ahol - a verespataki elképzelésekhez hasonlóan - nagy mennyiségű cián felhasználásával mosnák ki az aranyat az ércből.
   
A 90-es években egy másik kanadai cég, a TVX egyszer már megpróbált a Halkidikí-félszigeten egy ilyen bányavállalatot beindítani, 2003-ban azonban meghátrált.
   
A térség központjának, Thesszalonikinek a polgármestere és a helyi hatóságok támogatják a tervet, amely reményeik szerint több száz munkahelyet teremtene, a lakosság azonban megosztott a kérdésben.
   
A beruházás bírálói azt állítják, hogy a bányászati kitermelés elszennyezné a helyi víztartalékokat, és ólommal, kadmiummal, higannyal, arzénnal és más, súlyosan ártalmas anyagokat juttatna a levegőbe.
   
A Égei-tenger északi partvidékén fekvő Halkidikí-félsziget emellett kedvelt célpontja elsősorban a balkáni és oroszországi turistáknak.
   
A tölgy- és bükkerdőkkel borított félsziget bányáiból több mint kétezer év óta hoznak felszínre különböző fémérceket, a modern kitermelési és feldolgozási technológiák térnyerése óta azonban ellentétbe kerültek egymással a nagyipari bányászat és a környezetvédelem, illetve a munkahelyteremtés és az idegenforgalom érdekei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.