Újabb zavargások

Nem hagy alább az erőszak Észak-Írországban

Vízágyúkat és gumilövedékeket is bevetett az észak-ír rendőrség péntek este Belfastban és egy közeli településen a lázongó protestánsok ellen, akik téglákkal, gyújtópalackokkal és petárdákkal dobálták őket.

2013.01.12 07:47MTI

A Londonhoz hű protestánsok kisebb-nagyobb megszakításokkal december óta tiltakoznak amiatt, hogy a belfasti városi tanács a katolikusok javaslatára december 3-án úgy döntött, az évszázados gyakorlattal szakítva leveszi az Egyesült Királyság zászlaját az északír középületekről, és csak jeles napokon tűzi ki őket.

Péntek este több száz, helyszíni beszámolók szerint jobbára tizenéves tüntető vonult az utcára, és a Twitter közösségi portálon előzőleg tett ígéretének megfelelően megbénította a város életét. Már az esti órákban az utcák kongtak az ürességtől, mivel a helyi lakosok előre értesültek a készülő tüntetésekről. A tiltakozók legalább egy tucat utat zártak le, ami miatt a buszközlekedés is leállt a városban. A rendőrök vízágyúval próbálták feloszlatni gyújtópalackokkal, petárdákkal és festékbombákkal dobálózó tüntetőket.

Erőszakos tüntetések voltak péntek este a Belfasttól 15 kilométerre északkeletre fekvő Carrickfergus településen is, ahol a protestáns tüntetők téglákkal és üvegpalackokkal hajigálták a rendőröket, akik válaszul gumilövedéket is bevetettek ellenük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.