A rendőrség nem erősítette meg, de nem is cáfolta

A zágrábi robbanásban megsebesült férfi az elkövető?

Feltehetőleg maga az elkövető sebesült meg abban a robbanásban, amely csütörtök éjjel történt Zágrábban.

2013.01.11 18:33MTI

A rendőrség azonban legfrissebb sajtónyilatkozatában sem erősítette meg, hogy a sebesült férfi lehet az elkövető. Jelena Bikic rendőrségi szóvivő a horvát televízió (HTV) késő délutáni műsorában azt mondta, hogy a hatóságok tanúként és nem gyanúsítottként hallgatták ki a férfit, de hozzátette, hogy minden információt vizsgálnak.
   
A szóvivő azt a sajtóban felröppent hírt sem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a szóban forgó 53 éves férfi külföldi állampolgár. Elmondta ugyanakkor, hogy a rendőrség legalább 15 embert hallgatott ki az éjszakai robbanás kapcsán, és legalább száz embert a szerdai robbanás ügyében.
   
A robbanás a horvát főváros nyugati részében, egy autóbusz-megállóban történt csütörtök éjjel. A helyszínről egy férfit könnyebb végtagsérülésekkel szállítottak kórházba.
   
A horvát közszolgálati rádió és televízió (HRT) korábbi híradásaiban is arról számolt be, hogy a rendőrség nem erősítette meg, igaz, nem is zárta ki, hogy a sérült lenne az elkövető. A HRT ugyancsak nem hivatalos értesülésként azt is közölte, hogy a hatóságok további 14 embert őrizetbe vettek, kihallgatták őket, és helyi lapértesülések szerint a rendőrség átkutatta a lakásaikat is.
   
Egyes reggeli sajtóbeszámolók szerint több detonációt is lehetett hallani éjszaka Zágrábban. A hatóságok azonban leszögezték, hogy egy robbanás volt. A rendőrség cáfolta azokat a híreszteléseket is, amelyek több fel nem robbant szerkezetről szóltak.
   
Rendőrségi sajtónyilatkozatokból kitűnik, hogy amatőr robbanószerkezetről lehet szó, a hatóságok kizárják a terrortámadás lehetőségét, de elképzelhetőnek tartják, hogy az éjszakai robbanásnak köze van a két nappal ezelőtti esethez.
   
A horvát főváros nyugati városrésze, Podsused vasútállomásánál szerdán 3 óra 50 perckor ismeretlen robbanószerkezet lépett működésbe a vasúti sínek mellett a Zágráb és Varasd (Varazdin) között közlekedő tehervonat áthaladásakor. Személyi sérülés nem történt, azonban a mozdony és a sínek megrongálódtak, s néhány környékbeli házban kisebb anyagi kár keletkezett.
   
A szerda hajnali esetről a horvát belügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy nincsenek terrortámadásra utaló jelek, senki nem hagyott hátra semmilyen üzenetet, és senki nem vállalta a tett elkövetését. A rendőrség az államügyészséggel és a nemzetbiztonsági szolgálattal karöltve külön csoportot hozott létre az ügy további vizsgálatára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.