Újévi beszéd

A pápa a társadalmi egyenlőtlenségek ellen emelte fel szavát

A szegények és gazdagok között egyre növekvő különbségek, a társadalmi egyenlőtlenségek, az egyéni érdekeknek a közjóval szembeni túlsúlya ellen foglalt állást hétfőn a Vatikánban XVI. Benedek.

2013.01.07 15:25MTI

A pápa a diplomáciai testület előtt elhangzott újévi beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani gazdasági válság körülményei között aggodalomra adnak okot a gazdagok és a szegények között egyre növekvő különbségek. Szerinte vissza kell állítani a munka becsületét, a jövedelmeket az elvégzett munkával arányosan kell meghatározni. 

Az egyházfő szerint az új nemzedékeket abban a szellemben kell nevelni, hogy ellenálljanak a rövid távú, önző érdekek csábításának, és a közjó érdekében cselekedjenek. XVI. Benedek különleges szerepet tulajdonított az Európai Uniónak, amelyben szerinte előrelátó és magasan képzett képviselőkre van szükség a nehéz döntések meghozatalához. 

Csak ilyen döntések képesek talpra állítani a gazdaságot és szilárd alapra helyezni a fejlődést - mondta a szentatya. "Egyes országok talán gyorsabban haladhatnak egyedül, de együttesen messzebbre jutnak" - tette hozzá. Fontosnak nevezte, hogy a fejlődő országokban - Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában - többet fektessenek be az oktatásba. 

A pápa szerint ugyanis ezáltal lehet csak segíteni azoknak az országoknak, hogy legyőzzék a szegénységet és a betegséget, s hogy pártatlan, az emberi méltóságot tiszteletben tartó jogrendszert építhessenek ki. A katolikus egyházfő szerint az igazság szavatolásához nem elegendőek a jól működő gazdasági modellek, bármilyen nagy szükség is van rájuk. 

"Az igazság csak akkor érvényesíthető, ha igaz emberek vannak" - mondta. A szociális békét csak úgy lehet megteremteni - folytatta gondolatmenetét -, ha az egyéneket arra tanítjuk, hogy harcoljanak a korrupció, a bűnözés, a kábítószer-kereskedelem ellen, és hogy megelőzzék azoknak a feszültségeknek a kialakulását, amelyek a fejlődést és a társadalmi békét fenyegetik. XVI. Benedek sürgetőnek nevezte a közel-keleti konfliktusok - elsősorban a szíriai helyzet - rendezését.
 
Ha Szíriában folytatódik a háború, az országból nem marad más, mint romhalmaz - figyelmeztetett a pápa. Hitet tett az építő párbeszéd mellett, mert szerinte csak az vethet véget a konfliktusnak, amelynek nem lesznek nyertesei, csak vesztesei. A szentatya kifejezte reményét, hogy az izraeliek és a palesztinok is megtalálják a békés együttéléshez vezető utat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.