El Nino

Vízkereszti pénzeső Spanyolországban

Nyolcszáznegyvenmillió eurós pénzesőt hozott a válság sújtotta Spanyolországban az év végi ünnepsorozatot lezáró, a gyermek Jézusról Kisdednek (El Nino) elnevezett vízkereszti lottó, a december 22-én két és félmilliárd eurót szétosztó El Gordo (A Kövér), a világ legnagyobb lottójának kistestvére.

2013.01.06 19:32MTI

Több százan ünnepeltek pezsgővel, az örömtől sírva Madrid egyik elővárosában, Alcorcónban, ahol sokan megütötték a 200 ezer eurós főnyereményt, összesen 40 millió euró értékben, köztük egy Antonio nevű munkanélküli munkás, akinek öttagú családjában nincs egyetlen kereső sem. Pénzeső hullott a vasárnapi lottóhúzás eredményeként Murcia, León tartomány egyes vidékeire, Alicante városára, Tenerife szigetére is. Mivel egy-egy szelvény 200 euróba kerül a sorsjegyszerű lottón, a szelvényeket általában kollektíve, többnyire tízesével vásárolják. A lottón sorszámot húznak ki, amely azonban a szelvények több szériájában is szerepel, így sok a nyertes. Idén bruttó 200 ezer euró ütötte a markát annak, akinek a 20 euróba kerülő "tizedszelvénye" a 30 875-ös sorszámot viselte, a 46 674-es sorszám ennek a felét érte. (Az "egész" szelvény nyereménye formálisan 2 millió euró, de a kollektív vásárlások miatt általában a nyeremény is megoszlik.)

A korábbi évektől eltérően, amikor sokan a saját házról vagy drága autóról szőtt álmukat tervezték valóra váltani a nyereményből, idén többen adósságaik kiegyenlítésére fordítják a váratlanul jött pénzt.

A megszorítások miatt azonban idén már a nyertesek sem örülhettek maradéktalanul az ölükbe hullott vagyonnak, ugyanis ez év kezdetétől 20 százalék adót kell fizetni a 2500 eurónál magasabb szerencsejáték-nyeremények után Spanyolországban.

A két spanyolországi "rendkívüli" lottó a bevétel 70 százalékát szánja a játékosok jutalmazására, így a világ egyik legbőkezűbb lottója (sorsjegye). A karácsonyt megelőző El Gordo, amelyet tavaly decemberben már a 200. alkalommal húztak ki, a világ legrégibb és a nyereményösszeget tekintve a legnagyobb "lottója".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.