Pártja győzelme esetére

Monti az adók csökkentését és a jövedelmek igazságosabb elosztását ígéri

Adócsökkentést ígért, a közkiadások mérséklését, a jövedelmek igazságosabb elosztását, valamint hatékonyabb egészségügyi rendszer kialakítását helyezte kilátásba szerdán Mario Monti lemondott olasz miniszterelnök arra az esetre, ha az általa vezetett centrista koalíció győzedelmeskedne a februári választásokon.

2013.01.02 18:35MTI

Egy rádióinterjújában Monti úgy vélekedett: már "látja a fényt az alagút végén", a gazdasági helyzet javulása szerinte most sokkal elérhetőbb közelségben van, mint eddig bármikor. Monti december 28-án jelentette be, hogy kész olyan centrista választási pártszövetség élére állni, amelynek tagpártjai elfogadják a programját.
 
Megismételte ugyanakkor azt a kijelentését, miszerint nem fog jelöltként indulni a februári választásokon. Erre egyébként nincs is szüksége, hiszen örökös szenátor. Ugyanakkor ha egy általa vezetett választási koalíció diadalt aratna a február 24-i és 25-i parlamenti választásokon, teljes joggal lesz jelölhető miniszterelnöknek.
 
A december 8-án lemondott kormányfő saját politikai programmal állt elő Megváltoztatni Olaszországot, megreformálni Európát címmel. Mint korábban fogalmazott, azt "útmutatásul" szánta azoknak a politikai erőknek, amelyek a szakértői csapat munkáját kívánják folytatni. Monti szerdai rádióinterjújával lényegében megkezdte kampányát, bár még csak most látszik formálódni személye körül egy jövendő pártszövetség. 

Ennek szellemében megállapította: Olaszország kilábalt a gazdasági válságból, viszont a gazdaság növekedése várhatóan csak 2013 végén, illetve 2014 elején indulhat meg. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sok múlik a világgazdasági helyzet alakulásán. Ígéretet tett arra, hogy az általa vezetett pártszövetség győzelme esetén csökkenteni fogja a dolgozókat és a vállalatokat sújtó adóterheket, akárcsak a közkiadásokat. 

A jövedelmeket - mint mondta - úgy akarja "újraosztani", hogy azok a gazdagoktól a szegények felé áramoljanak. Monti jelezte: tevékenységét a gazdasági növekedés élénkítésének kívánja majd szentelni, olyan reformokat tervez megvalósítani, amelyek versenyképesebbé tehetik az olasz gazdaságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.