Romániai választások

Basescu és Ponta - társbérleti megállapodás

Politikai társbérleti megállapodást írt alá Traian Basescu román államfő és Victor Ponta miniszterelnök múlt héten, még mielőtt a jobboldalhoz közel álló elnök újabb kormányalakítási megbízást adott volna a szociáldemokrata pártelnöknek.

2012.12.19 14:32MTI

Az információt Victor Ponta erősítette meg, aki szerdán hozta nyilvánosságra a megállapodás szövegét.

Victor Pontának az elnöki hivatalban tett múlt szerdai "titkos" látogatásáról néhány nappal később szerzett tudomást a román sajtó. Ponta előbb csak azt erősítette meg, hogy "informális" megbeszélést folytatott politikai ellenfelével, majd most szerdán - Basescu államfő beleegyezésével - nyilvánosságra hozta az általuk aláírt "intézményi együttműködési megállapodást".

A felek ebben megerősítik, hogy fontosnak tartják Románia európai uniós és NATO-elkötelezettségét, az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerséget, a jogállamiságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét és arra vállalkoznak, hogy a jövőben egyeztetni fognak a fontos politikai kérdésekben és tartózkodnak egymás sértegetésétől.

A dokumentum nem tartalmaz olyan kötelezettségvállalást, miszerint a kormánytöbbség nem függeszti fel hivatalából Basescut, akinek 2014 decemberében jár le mandátuma. Utóbb kiderült, hogy ez volt az a rejtélyes dokumentum, amelyet az Európai Tanács múlt heti értekezletén a "családi fotó" alkalmával a kamerák kereszttüzében adott át Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének.

Ponta a sajtó érdeklődésére nem árulta el, melyik fél kezdeményezte a találkozót, csak annyit mondott, hogy közvetítőkön keresztül hozták össze "tűzszünetet", mintha legalábbis izraeli-palesztin béketárgyalást készítettek volna elő.

Bár korábban több ízben éretlennek és kétszínűnek nevezte, Basescu hétfőn másodszor is kormányalakítási megbízást adott Victor Pontának, a minapi parlamenti választásokon győztes USL társelnökének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.