Szíria

Harckocsikat vezényeltek a damaszkuszi Jarmúk palesztin menekülttáborhoz

Katonákat és harckocsikat vezényelt a Bassár el-Aszad vezette rezsim a damaszkuszi Jarmúk palesztin menekülttáborhoz.

2012.12.17 19:59MTI

Közben a táborból tömegével menekülnek az emberek a környező negyedekbe a szíriai kormányhoz hű és a felkelőket támogató palesztinok összecsapásai elől, amelyek hétfőn is folytatódtak. A brit hírügynökség tudósítása szerint hétfőn több száz palesztin özönlött a libanoni határhoz is. A francia hírügynökség egy nemzetközi szervezet helyi dolgozójától úgy értesült, hogy a jarmúki létesítményben nagy pánik tört ki, miután olyan híresztelés kapott szárnyra, hogy a menekülteknek pár órájuk van a tábor elhagyására.
   
Szíriában félmillió palesztin menekült él, a jarmúki létesítményben hozzávetőleg 150 ezren laknak.
   
Vasárnap a kormányerők gépei első ízben támadták a szíriai főváros déli részén található tábort. A londoni székhelyű OSDH közölte, a támadásnak 25-en estek áldozatul.
   
Az állami televízió hétfői tájékoztatása szerint a szíriai külügyminiszter kijelentette: a palesztinok nem bujtathatnak "terroristákat" a létesítményben. Valíd Moallem azután nyilatkozott erről, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivőjén keresztül aggodalmát fejezte ki a vasárnapi légicsapások miatt.
   
Hétfőn a római kormány azt közölte, hogy Szíriában, Latakia közelében egy acélgyárból elraboltak egy olasz mérnököt és két kollégáját.
   
Az osztrák külügyminisztérium pedig hétfőn arra vonatkozóan kért magyarázatot Szíriától, hogy miért tartóztatta le a szíriai származású, de osztrák állampolgársággal rendelkező Jamal Orabit, aki Aleppó környékén a Humanic Relief munkatársaként segélyek szétosztásában segített. A humanitárius szervezet tájékoztatása szerint Orabit vasárnap vitték el otthonából a katonai titkosszolgálat tagjai, és azóta nem tudnak róla semmit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.