Vallás

Irak - újabb merényletek, sok halálos áldozat

Legalább tíz ember vesztette életét és több mint ötven sebesült meg Irakban hétfő reggel két robbantásos merénylet következtében.

2012.12.17 10:09MTI

A Moszul közelében fekvő, a sabak közösség által lakott Hazna faluban gépkocsiba rejtett pokolgép robbanása okozta öt ember halálát és további tizenkettő sérülését. Két hasonló pokolgép robbant a Kirkuk tartománybeli Tuz-Hurmatu falu síita mecsetjének közelében, ott öten haltak meg, és húszra teszik a sebesültek számát.

Ezeket a merényleteket több hasonló akció előzte meg, amelyeknek összesen 18 halálos áldozatuk és több tucat sebesültjük volt. Utóbbi támadásokat síita mecsetek és egy kurdok lakta település ellen hajtották végre.

Irakban még mindig gyakoriak az erőszakos cselekmények, noha a legvéresebb esztendőkhöz, 2006-2007-hez képest jelentősen csökkent a számuk. Kevesebb a merénylet az al-Kaida volt fellegvárának tartott Moszulban is, de a terrorista hálózat továbbra is jelen van a városban.

A nemzetközi terrorhálózat szunnita lázadói az utóbbi időben a néhány tízezer főt számláló sabak vallási kisebbséget vette célba. Ennek a kicsiny síita közösségnek üldöztetésben volt része Szaddám Huszein egykori diktatúrája idején, de a terrorszervezet támadásai miatt a despota bukása után kilenc évvel sincs nyugta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.