EU-csúcs

Merkel nem az adófizetőkre hárítaná a bankszanálás költségeit

Angela Merkel német kancellár az uniós csúcs végeztével pénteken kijelentette: a közös bankfelügyelet után arra is jogi eszközt kell teremteni, hogy a közös felügyelet alatt álló, bajba került bankokat szanálják.

2012.12.14 14:27MTI

A közös bankfelügyelettel kapcsolatban a német kormány vezetője rámutatott arra is: ha az intézményi keretek készen állnak, amire Merkel 2014 márciusában számít, akkor világos irányelveket kell kidolgozni arra vonatkozóan, hogy miként lehetséges a közösen felügyelt bankok közvetlen feltőkésítése az Európai Stabilitási Mechanizmusból. 

A gazdasági kilátásokról Angela Merkel óvatosan nyilatkozott, és ismét kijelentette: a válságból nem egyetlen intézkedés jelenti a kiutat, nincs csodafegyver. "A kiigazítás, a változások nehezek és fájdalmasak(...)jövőre nagyon alacsony lesz a növekedés, egyes országokban visszaesés lesz tapasztalható, a munkanélküliség pedig magas marad(...)Nehéz idők elé nézünk, és ebből nem tudunk egyetlen lépéssel kijutni" - fogalmazott a német kormányfő. 

A tagállamok és az uniós intézmények között kötendő szerződésekről, és az ezekhez társított forrásokról a kancellár kifejtette: ennek részleteit júniusig tisztázni fogják. "A versenyképesség növekedésétől függő támogatásról van szó, és csak korlátozott méretű keretről, nem háromjegyű számokról, hanem sokkal inkább 10, 15 vagy 20 milliárd euróról" - vélekedett a konzervatív német politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.