A 2010-es tüntetések leverése miatt

Vád alá helyezték a volt kormányfőt Thaiföldön

Gyilkosság vádjával vád alá helyezték Abhiszit Veddzsadzsiva volt miniszterelnököt Thaiföldön a 2010 tavaszán tartott kormányellenes tüntetések kegyetlen leverése miatt.

2012.12.13 15:36MTI

Az új választások kiírásáért két hónapon át tartott tiltakozó akciók idején, a tüntetők és a hatóságok közti összecsapásokban 92 ember halt meg, 1800-an megsebesültek. Abhiszitet csütörtökön több mint négy órán át hallgatta ki a különleges nyomozóhivatal. Ezt követően nyilatkozva a volt kormányfő tagadta bűnösségét. 

A vád szerint a kormányfő engedélyezte a hatóságoknak éles lőszer bevetését a tüntetők ellen. A miniszterelnököt egy bangkoki taxis meggyilkolásáért viselt felelősséggel is vádolják. Vád alá helyezték ugyanezen bűnökért Szuthep Thaugszuban volt miniszterelnök-helyettest is.
 
Veddzsadzsiva azt követően lett miniszterelnök, hogy 2006-ban puccsal megbuktatták Thakszin Sinavatra kormányfőt. A tavalyelőtti tüntetéseket elsősorban Sinavatra hívei szervezték annak érdekében, hogy új választások rendezését érjék el, mert szerintük Veddzsadzsiva nem törvényes módon került hatalomra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.