Nagy-Britanniától való elszakadása esetén

Barroso: Skóciának újból EU-tagságért kellene folyamodnia

Skóciának újból EU-tagságért kellene folyamodnia, ha függetlenné válik Nagy-Britanniától - erre tett közvetett, de teljesen egyértelmű utalást az Európai Bizottság elnöke.

2012.12.10 15:21MTI

José Manuel Barroso, akit a BBC televízió HardTalk című napi politikai interjúműsorának hétfői kiadásában szólaltattak meg, kijelentette: ha egy ország függetlenné válik, akkor jogi szempontból új ország jön létre, és tagságért kell folyamodnia az EU-hoz.
   
Az interjúban - amely hétfő este kerül adásba, de a BBC már előzetesen részleteket ismertetett belőle - Barroso többször is hangsúlyozta, hogy Skócia függetlenségi törekvéseit nem kívánja kommentálni, hanem általánosságban beszél, ám a BBC-riporter ismételten jelezte, hogy a kérdést a két év múlva tervezett skót függetlenségi népszavazással kapcsolatban tette fel.
   
A többször megismételt kérdésre az EU-bizottság elnöke határozottan leszögezte: a jelenleg érvényes uniós doktrína alapján ha egy ország valamely része függetlenedni kíván, akkor független államként "természetesen" újból kérnie kell felvételét az EU-ba. Barroso szerint a szabályok ezt "nyilvánvalóvá teszik".
   
Az EU-bizottság vezetője egyértelművé tette ugyanakkor azt is, hogy Skócia függetlenné válása esetén az Egyesült Királyság többi országának a jogfolytonosság elve alapján nem kellene újból EU-tagságért folyamodnia.
   
A skót függetlenséget pártoló erők azonban már korábban elvetették azt a felvetést, hogy Skóciának - ha elszakad Nagy-Britanniától - megszűnne uniós tagsága is. Érvük az, hogy Skócia továbbra is az Egyesült Királyság tagja maradna, és államfőjének ismerné el a mindenkori brit uralkodót.
   
Az Egyesült Királyságot jelenleg Anglia, Wales és Skócia uniója, valamint a Nagy-Britannián kívüli, de a brit korona fennhatósága alá tartozó Észak-Írország alkotja.
   
Alex Salmond skót kormányfő, a Skóciát többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője januárban hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről.
   
A referendum kitűzött időpontja jelképes jelentőségű, 2014-ben lesz ugyanis a hétszázadik évfordulója az 1314-ben, Bannockburn mezején megvívott csatának, amelyben Robert Bruce skót király néhány ezres serege megsemmisítő vereséget mért II. Eduárd angol uralkodó többszörös túlerőben lévő haderejére.
   
Ezt a skót történetírás az angol hódítási kísérletek ellen folytatott háborúk legnagyobb skót katonai diadalaként tartja számon.
   
A két királyság hivatalosan végül csak 1707-ben, a londoni és az edinburghi parlament által kölcsönösen szentesített uniótörvények alapján egyesült.
   
A skót kormány által meghirdetett népszavazáson ennek a három évszázados uniónak a további sorsáról kell majd dönteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.