Al-Valid bin Talal támogatja a női egyenjogúságot

A világ 13. leggazdagabb embere a legbőkezűbb adományozó

A Harvard és a Louvre leggálánsabb támogatója, egy toleranciát hirdető herceg a konzervatív iszlám Szaúd-Arábiájából. Al-Valid bin Talal a világ 13. leggazdagabb embere szállodaláncokba, EuroDisney-be fektet be, és a kultúrák közeledését szorgalmazza.

2008.06.09 09:32ZONA

A szaúdi király harmincmilliárd dollárt érő unokaöccse, aki nem politizál, miközben nagyon. Nem az olajkincs kirablásából gazdagodott meg, hanem saját befektetéseiből és ingatlanfejlesztéseiből. Szállodákat, jachtokat és repülőgépeket gyűjt, és vezető amerikai egyetemeket pénzel, hogy népszerűsítse a „valódi” iszlámot.

Bill Gates barátja és üzleti partnere, Rupert Murdoch üzletfele, a nők jogainak magányos harcosa a sivatagi királyságban, mellesleg a világ első egy mérföldes magasságú tornyának a felépítésén is töri a fejét. Teljes nevén Al-Valid bin Talal al-Szaud.

A világ 13. leggazdagabb embere

A meglepő nyitottság és a megszokott olajkarriertől való eltérés az amerikai tanulmányok következménye lehet. A Syracuse Egyetemen tudományos doktori címet szerző herceg a Közel-Kelet legsikeresebb befektetője. Pedig neki is voltak nehéz pillanatai, például amikor a 90-es évek elején egy vakmerő Citigroup-akció elvitte a fél vagyonát. Vagyoni helyzetének a szaúdi értékpapírpiac gyengélkedése sem tett jót mostanában, de szerencséjére a világ más pontjain megvalósított befektetései kihúzták a bajból. Így például a Rupert Murdoch médiamágnás birodalmából, a Newscorpból húzott részesedése vagy szerteágazó szállodabizniszei.

Al-Valid imádja a hoteleket. Tavaly egyik partnerével 3,9 milliárd dollárért felvásárolta a Fairmont láncot, most pedig Bill Gatesszel együtt azon töri a fejét, hogy 3,8 milliárdért bekebelezzék a Four Seasont, szőröstül-böröstűl, adósságostul. A Forbes magazin szerint a herceg tavaly már majdnem 30 milliárd dollárt ért. Egyes források szerint 10. – mások szerint „csak” 13. a gazdagsági világranglistán.

Mindenesetre az 53 éves férfi a világ leggazdagabb királyi sarja, már az arab Warren Buffettként emlegetik. (Hogy miért, az hamarosan kiderül.) Pedig királyi vére eredetileg más irányba vihette volna, hiszen a monarchiát megalapító Aziz al-Szaud egyenes ági unokája, tehát lett volna esélye a trón felé venni az irány. Kiterjedt libanoni és marokkói családi kapcsolatai is segítségére lehettek volna ebben, de jobbnak látta inkább kimaradni a több száz herceg obskúrus vetélkedéseiből, és a polgári életutat választotta.

A kimagasló üzleti karrier 1979-ben indult útjára, miután lediplomázott a Menlo College-ban. Az apjától kölcsönzött 30 ezer dollárral és a házára felvett 300 ezres jelzálogkölcsönnel előbb brókerkedésre adta a fejét, főként amerikai cégeket vezetett be a szaúdi piarcra.

Ezt ingatlanspekulációk követték, és azután, kellően megerősödve, már a nemzetközi bankpiacon közvetlenül fektetett be: saját lábára állt. A kezdetben kétséges Citibank-ügyletet túlélve, mára csak ez az egyetlen csomagja tízmilliárd dollárt képvisel. Hatalmas befektetéseket tett az AOL, az Apple, a Worldcom és a Motorola cégekbe. „Kezd olyan lenni, mint egy világot behálózó polip – mondja róla Kenneth MacKafee Wall Street-i elemző. – Lassan nincs a technoiparnak olyan szegmense, ahol ne a hercegbe ütköznénk.” (Tovább a teljes cikkre!)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.