Egyiptom

Murszi új rendeletet bocsát ki saját jogköreiről

Részben engedett az ellenzék követeléseinek az egyiptomi államfő, aki vasárnap hajnali értesülések szerint kész új, korábbi teljhatalmát némileg korlátozó rendeletet kibocsátani saját jogköreiről. Mohamed Murszi elutasította viszont, hogy elhalasszák az új alkotmány tervezetéről december 15-re kitűzött népszavazást.

2012.12.09 08:37MTI

 Ez volt a fő "hozadéka" azoknak az elnök által nemzeti párbeszédnek nevezett konzultációknak, amelyeket Murszi szombatra hívott össze. A találkozót azonban a főbb ellenzéki szervezetek - köztük az ellenzők fő erejének számító a Nemzeti Megmentési Front - bojkottálták, és azt is jelezték, hogy elégtelennek tartják a Murszi által bejelentetteket.
   
Az államfőhöz közel álló források megerősítették, hogy az iszlamista Muzulmán Testvériség jelöltjeként júniusban elnökké választott Murszi kész visszavonni november 22-i rendeletét, amelynek keretében - indoklása szerint a demokratikus átmenet védelmében - az igazságszolgáltatást is maga alá rendelő teljhatalmat biztosított saját kezében. Az államfő most állítólag hajlandó arra, hogy új rendeletet bocsásson ki, amely már nem tartalmazza azt a mondatot, amely szerint az elnök jogkörei minden bírói, illetve igazságszolgáltatási hatóság jogai felett állnak.
   
Az elnök viszont ragaszkodik ahhoz, hogy december 15-én megtartsák az új alkotmány iszlamista többséggel kidolgozott tervezetéről való népszavazást. Az ellenzék már korábban elutasította az abban foglaltakat, és azt állította, hogy módosító javaslatait nem vették figyelembe. Ebből kiindulva pedig azt követelte, hogy a referendumot halasszák el, amit most az elnök elutasított.
   
Az idézett források szerint Murszi csak arra hajlandó, hogy egy új alkotmányozó testülettel új tervezetet dolgoztasson ki abban az esetben, ha a jelenlegi tervezet a küszöbön álló referendumon elutasításra kerül. Az elutasítás azonban a Muzulmán Testvériség híveinek és a radikális iszlamistáknak a többsége miatt valószínűtlennek tűnik.
   
Az első értékelések szerint a mostani bejelentések aligha enyhítik az egyiptomi belpolitikai válságot.
   
A közel-keleti országban az elmúlt napokban sorozatos tüntetések voltak az államfő politikája ellen. A tüntetők elsősorban Kairóban több alkalommal is összecsaptak a Muzulmán testvériség által szervezett ellentüntetések résztvevőivel. Az erőszak több mint hét halálos áldozatot és csaknem nyolcszáz sebesültet követelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.