A jelenség oka legfőképpen az ember

Különösen gyorsan növekszik az átlaghőmérséklet és a tengerek vízszintje

Klímakutatók szerint 30 éve különösen gyorsan növekszik a globális hőmérséklet, és ez a tendencia töretlen.

2012.11.26 22:00MTI

A jelenség oka legfőképpen az ember. "A Nap aktivitása ugyanis ebben az időszakban nem mutatott növekedést, hanem csökkent egy tizenegy éves ritmusnak megfelelően" - mondta Stefan Rahmstorf, a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa.
   
A szakértő nemzetközi kutatócsoportok eredményeit összegezte. Ezek szerint a korábban megszokottnál ötször többször jelentkeztek hőhullámok az elmúlt tíz évben. A globális hőmérséklet az iparosodás óta 0,8 Celsius-fokkal növekedett, ami 2100-ra 4 Celsius-fokra, a következő évszázadokban pedig akár 7-8 Celsius-fokra is növekedhet.
   
A tengerek vízszintje 1880 óta 20 centiméterrel emelkedett. Száz éve még átlagosan egy millimétert emelkedett évente, az elmúlt két évtizedben viszont három millimétert. Ez gyorsabb folyamat, mint amit a korábbi becslések jósoltak, hátterében elsősorban a kontinentális jég olvadása áll.
   
A grönlandi jég már 1,3-2,3 Celsius-fokos melegedés hatására is teljesen elolvadhat, ez pedig az elkövetkező évezredekben hétméteres tengerszint-növekedést eredményezhet.
   
Az adatok alapján Rahmstorf úgy véli, hogy a globális felmelegedést lehetőség szerint 2 Celsius-fok alatt kell tartani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.