EU-büdzsé

Elhúzódnak az EU-csúcs előtti konzultációk

Az eredetileg tervezett csütörtök este nyolc órakor nem tudták megkezdeni az EU-országok rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóját a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetése ügyében, mert nagyon elhúzódtak az előzetes konzultációk.

2012.11.22 22:30MTI

Herman Van Rompuy, a tagországok állam-, illetve kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke délelőtt óta folyamatosan tárgyalt külön-külön minden egyes EU-ország, valamint a jövőre taggá váló Horvátország első számú vezetőjével. E konzultációsorozat nyomán este igyekszik valamilyen kompromisszumos javaslatcsomagot összeállítani, de ez a munka - a legfrissebb értesülések szerint - akár éjfélig is elhúzódhat. Márpedig amíg nem készül el a legújabb "tárgyalási doboz", addig nincs értelme összehívni a plenáris ülést.
   
A csúcsvezetők eközben egymás közt is folytattak és folytatnak különböző két-, illetve többoldalú egyeztetéseket, így például találkozót tűztek ki a "kohézió barátaiként" emlegetett országcsoport számára is.
   
A tagállami vezetők érkezési nyilatkozatai kevés derűlátást tükröztek: mindenki azt hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz lesz megállapodni, és többen bírálták a kemény költségvetési lefaragásokat követelő brit álláspontot.
   
Amikor Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnököt arról kérdezték a riporterek, hogy szerinte a britek "benne tudnak-e maradni a közös hajóban", azt válaszolta: "a britek tudnak úszni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.