Egyre nacionalistább?

Japán "jobbra tolódása" miatt aggódik Dél-Korea

Aggodalomra ad okot Japán "jobbra tolódása" és a "nacionalizmus térnyerése" a szigetországban.

2012.11.22 10:53MTI

"Japán rendkívül konzervatív és offenzív hozzáállást tanúsít területi és egyéb ügyekben ( ) A japán politikai helyzet a jobbra tolódás jeleit mutatja, és egyesek szerint Japán egyre nacionalistábbá válik. Figyelemmel követjük az eseményeket és felkészülünk arra, hogy megbirkózzunk a helyzettel" - közölte Kim Szung Hvan dél-koreai külügyminiszter a Yonhap dél-koreai hírügynökség tudósítása szerint. Kim ezt azután mondta, hogy felmérések szerint a konzervatív Liberális Demokrata Párt (LDP) fog nyerni a december 16-ára kitűzött előre hozott választásokon Japánban. 

Dél-Koreában nagy felháborodást keltett, hogy Sindzo Abe, az LDP elnöke korábbi miniszterelnöksége alatt 2007-ben tagadta, hogy a japán hadsereg szexrabszolgaságra kényszerített koreai nőket a félsziget 1910 és 1945 közötti japán megszállása alatt. Szöul az ellen is tiltakozott, hogy Abe a múlt hónapban meglátogatta a tokiói Jaszukuni-szentélyt, amely a japán háborús halottaknak, köztük háborús bűnösöknek állít emléket. 

Szöul és Tokió viszonya augusztusban romlott meg, amikor Ri Mjong Bak dél-koreai kormányfő látogatást tett a Koreában Dokdo, Japánban Takesima néven ismert japán-tengeri szigeteken. A dél-koreai fennhatóság alatt álló szárazföldet Japán magáénak tartja. Kim leszögezte, hogy Szöul nem hajlandó kompromisszumra "területi és történelmi kérdésekben". Csütörtöki sajtójelentések szerint Tokió japán neveket tervez adni a szigeteken található domboknak, hogy ezzel megerősítse követelését a földdarabra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.