Gázai hadművelet

Iszlám Dzsihád: iráni fegyverekkel támadják Izraelt

Beismerte az Iszlám Dzsihád vezetője, Ramadán Abdalláh Sallah kedden, hogy a gázai övezeti palesztin csoportok iráni vagy iráni pénzen vásárolt fegyvereket használnak az Izrael elleni támadásokra.

2012.11.20 22:48MTI

"Ezt mindenki tudja. Ez nem titok" - jelentette ki az al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak nyilatkozva a teheráni vezetés szövetségesének tartott Sallah, arra azonban nem tért ki, milyen iráni fegyvereik vannak a gázai palesztinoknak, és hogyan szállították azokat a palesztin területre.

Simon Peresz izraeli elnök hétfőn azzal vádolta meg Iránt, hogy az Izrael elleni támadások folytatására biztatja a Gázai övezetet ellenőrző Hamász palesztin mozgalmat, és Fadzsr-5 típusú rakétákat szállított neki az elmúlt napokban.

"A szíriai válsággal kapcsolatban fennálló nézeteltérések ellenére száz százalékosan Iránnal vagyunk a palesztin kérdést illetően" - jelentette ki az Iszlám Dzsihád vezetője. Hozzátette azonban: "nem logikus, hogy a gázai ellenállás felfegyverzése Irán kiváltsága legyen". "Minden arabtól akarunk fegyvereket, ki kell nyitniuk a raktáraikat, mielőtt még berozsdásodnak" - tette hozzá.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő kedden üdvözölte "a gázai lakosság határozott válaszát", hogy rakétákkal lövik Izraelt. Hangsúlyozta, hogy a gázai övezeti palesztinokat "fel kell szerelni", hogy megvédhessék magukat Izraellel szemben. Ahhoz, Irán küld fegyvereket Gázába, nem fűzött megjegyzést. A szóvivő azt is szorgalmazta kedden, hogy Izraelt állítsák bíróság elé háborús bűntettekért a mostani offenzíva miatt.

"A katonai szakértőkre tartozik annak megállapítása, ki gyártja a Fadzsr-5 rakétákat, azt pedig az izraeli titkosszolgálattól kell megkérdezni, hogyan juttatják el azokat a palesztinoknak" - tette hozzá homályosan fogalmazva az iráni külügyi szóvivő.

Az iráni gyártmányú Fadzsr-5 rakéta hatótávolsága 75 kilométeres, nagyobb, mint a Hamász által általában használt házilagos készítésű rakétáké.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.