Gázai hadművelet összefoglaló

Izraeli rakéták lerombolták a Hamász és a gázai kormány székházát

Teljesen lerombolták a Hamász gázai székházát szombatra virradóra az izraeli légicsapások - közölte a Gázai övezetet ellenőrző radikális palesztin mozgalom kormánya.

2012.11.17 23:29MTI

A székház elleni támadásoknak nincsenek áldozatai. Az izraeli légierő Iszmail Haníje gázai miniszterelnök hivatalát is lőtte - közölte szombat hajnalban az izraeli hadsereg szóvivője. Haníje nem tartózkodott az épületben. Palesztin közlések szerint a miniszterelnök székhelye teljesen megsemmisült, és több szomszédos épület is súlyosan károsodott.

Az izraeli hadsereg szombat hajnalban azt közölte, hogy "85 új terrorista célpontra" mért csapást. A hadsereg eddig már összesen több mint 800 célpontot támadott a Gázai övezetben. Gázai palesztin fegyveresek a konfliktus kezdete óta eddig mintegy 500 rakétatámadást intéztek Izrael ellen.

Szombat reggel a Gázai övezetbe érkezett Rafik Abdeszalam tunéziai külügyminiszter, aki elfogadhatatlannak és a nemzetközi joggal ellentétesnek nevezte a terület elleni izraeli támadást.

"Izraelnek meg kell értenie, hogy sok minden megváltozott, és sok víz folyt le az Arab-tengeren" - jelentette ki Abdeszalam, amikor Iszmail Haníje gázai miniszterelnökkel együtt megszemlélte a gázai kormánynak az éjszaka folyamán izraeli rakéták által romhalmazzá változtatott kétemeletes székházát.

"Izraelnek tudatosítania kell, hogy többé nem szabad a keze. Nem élvez teljes mentességet, és nem áll a nemzetközi jog felett" - tette hozzá. "Amit Izrael tesz, az nem legitim, és egyáltalán nem fogadható el" - folytatta. A külügyminiszter szerint az Arab Liga és az egész nemzetközi közösség felelőssége, hogy megállítsa a palesztin nép ellen folytatott "vérlázító agressziót".

Kairóban megkezdődött az Arab Liga külügyminiszteri tanácsának rendkívüli ülése, amelyen a gázai konfliktus van napirenden.

Ahmad Vahidi iráni védelmi miniszter szombaton megtorló akciókra szólította fel az iszlám világot Izrael ellen, hogy véget vessenek a "cionista rezsim bűncselekményeinek" a Gázai övezetben - jelentette az IRNA iráni hírügynökség.

A The Times című brit napilap "izraeli katonai körökre" hivatkozva szombaton azt írta, hogy 48 órán belül megindul a szárazföldi izraeli hadművelet a Hamász struktúráinak, köztük rakétaarzenáljának megsemmisítésére.

Harmincnyolcra emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma az izraeli légicsapások szerdai kezdete óta - jelentette szombaton az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Gázai egészségügyi szolgálatok adatai szerint az áldozatok fele civil, van köztük nyolc gyerek és egy várandós asszony. A sebesültek száma meghaladja a 300-at. A gázai fegyveresek által indított rakétatámadásoknak eddig három izraeli halálos áldozatuk van.

Az izraeli hadsereg eközben, szombaton működésbe állította a Vaskupola (Iron Dome) nevű rakétavédelmi rendszer újabb, immár ötödik ütegét, amely Tel-Avivot és körzetét védi meg az ellenséges palesztin rakétáktól.

A Gázai övezetet ellenőrző Hamász palesztin radikális mozgalom katonai szárnya, az Ezzedín al-Kasszám Brigádok harcosai csütörtök óta háromszor is rakétákat lőttek ki Tel-Avivra, s pénteken már Jeruzsálem egy lakatlan, külső részében is becsapódott egy rakéta.

Tel-Avivban szombat délután megszólaltak a légiriadót jelző szirénák, majd néhány perccel később a légvédelmi rendszer meg is semmisített egy palesztin rakétát. Egy rakéta viszont a metropolisz térségében, lakatlan területen becsapódott. Károkról nem érkezett jelentés.

A Vaskupola első ütegét tavaly áprilisban helyezték üzembe, s az izraeli hadsereg több mint tíz üteg felállítását szeretné, amelyek révén le tudná fedni Izrael déli és északi részét is az ellenséges rakétákkal szemben.

Michael Oren, Izrael washingtoni nagykövete a New York Daily News című lapnak pénteken adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy megkapták Washington jóváhagyását egy esetleges invázióra. "Az Egyesült Államok teljes mértékben támogat bennünket abban, hogy megtegyünk minden szükséges intézkedést honfitársaink megvédésére a Hamász terrorjától" - mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy határozott és teljes körű támogatást kaptak a Fehér Háztól és a kongresszustól.

Előzőleg az amerikai kongresszus mindkét háza elsöprő többséggel szavazta meg azt a javaslatot, amelyben támogatják Izrael "elidegeníthetetlen jogát az önvédelemből való cselekvéshez".

Barack Obama amerikai elnök egyébként pénteken ismét beszélt telefonon Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel az Izrael és a palesztinok között kiújult erőszak megállításának lehetőségéről - közölte a washingtoni Fehér Ház. Obama ismét elmondta, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael jogát az önvédelemre.

Izraelnek felelnie kell azért, hogy "ártatlan gyerekeket mészárolt le" Gázában - jelentette ki szombaton Kairóban Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. Néhány órával korábban, még az ankarai repülőtéren pedig arról beszélt, hogy Izrael szegte meg a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin mozgalommal kötött fegyverszünetet a terület elleni támadásával.

Közben Egyiptomban tárgyal Háled Mesaal, a Hamász politikai vezetője: a tervek szerint találkozik az arab ország titkosszolgálatának vezetőjével, s Erdogannal is. A Hamász egyik illetékese azonban közölte: szervezetük csak akkor hajlandó elfogadni egy fegyverszünetet, ha garanciákat kap, hogy Izrael be is tartja azt. Márpedig ők kételkednek abban - folytatta az illető - hogy bármely ország képes lenne ezt garantálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.