Nem számítottak rá

Rakétát lőttek Jeruzsálemre

Rakétát lőttek Jeruzsálemre a Gázai övezetből péntek délután, a lövedék a város egy lakatlan részében csapódott be.

2012.11.16 16:32MTI

Magyar idő szerint négy óra előtt a városban és környékén is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Jeruzsálemben nem számítottak rakétalövedékekre. Az izraeli médiában gyakran hangoztatott álláspont szerint ez a város “védettnek" számít, mert egy esetleges becsapódás az Al-Aksza mecsetbe, az iszlám harmadik legszentebb mecsetébe beláthatatlan következményekkel járna. 

Korábban Tel-Avivnál is becsapódott két rakéta. A legnagyobb várost palesztin részről már előző nap is célba vették, több mint húsz év óta először. A Gázai övezetet irányító palesztin radikális szervezet, a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok megerősítette, hogy rakétát lőtt Jeruzsálemre, továbbá eltalált egy izraeli harci gépet. Utóbbit izraeli forrásból nem erősítették meg. Izraeli rádiójelentés szerint jövő héten Izraelbe és a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területre látogat Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára.
 
A médiában megjelent értesülések szerint Ban kedden érkezik Izraelbe, hogy a Gázai övezet elleni hadművelettel kapcsolatban tájékozódjon. Ban a kiszivárgott tervek szerint Jeruzsálemben izraeli, Rámalláhban pedig palesztin vezetőkkel találkozik. Nem utazik a Gázai övezetbe, az ott hatalmon lévő Hamász-kormánnyal való tárgyalás állítólag nem szerepel a napirendjén. A hadművelet megindítása után, szerdán Ban már beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.
 
Az ENSZ-főtitkár felszólította az érintetteket, hogy gyakoroljanak önmérsékletet, és tartsák tiszteletben a nemzetközi emberi jogi normákat - jelentették akkor Ban hivatalából. Péntek este Izraelben beköszöntött a szombati pihenőnap, amikor a vallásos emberek együtt imádkoznak a zsinagógákban. A polgári védelem felszólította a szombatot tartókat, hogy csak olyan imahelyeken gyülekezzenek, amely légiriadó esetére rendelkezik óvóhellyel. 

Szombaton a zsidó vallás szabályai szerint nem szabad bekapcsolni a tévé- vagy rádiókészülékeket, ezért a közszolgálati rádió úgynevezett csendes adást működtet, a bekapcsolva hagyott rádiókban nincs műsor, csak a légvédelemmel kapcsolatos és létfontosságú háborús híreket mondják be a vallásosok számára. Mivel a rakéták becsapódása előtt a légi riasztás szirénákkal, hangszórókkal történik, az izraeli polgári védelem külön gondoskodik a siketekről és a gyengénhallókról. Izraelben az ország északi, jelenleg békés településein élők hétvégi vendéglátást szerveznek a délieknek. 

A családok egy internetes honlapon ajánlhatják fel otthonukat vendéglátásra megjelölve az alvóhelyek számát, ugyanott jelentkezhetnek be náluk a déli országrészből érkező vendégek, akik szombati nyugalomra vágynak a légiriadók után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.