Gázai hadművelet

A nemzetközi közvélemény az erőszak beszüntetését szorgalmazza

A világ számos országában reagáltak az erőszak eszkalálódására a Közel-Keleten, miután Izrael - a nem szűnő palesztin rakétatámadásokra válaszul - szerdán hadműveletet indított a Gázai övezet ellen.

2012.11.15 15:00MTI

Oroszország aránytalannak tartja a Gázai övezet izraeli bombázását, de a Hamász rakétatámadásait is elfogadhatatlannak ítéli. "Az Izrael déli részét érő (palesztin rakéta)támadások és Gáza aránytalan (izraeli) bombázásai teljesen elfogadhatatlanok, különösen, ha civil halottakkal járnak mindkét oldalon" - jelentette ki csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő. 

Kína "komolyan aggodalmát" hangoztatta a Gázai övezet elleni izraeli támadás miatt. A pekingi külügyminisztérium a "legnagyobb fokú visszafogottságra" szólította fel a zsidó államot. 

Pekinget nagyon nyugtalanítják a történtek, és elítél minden olyan akciót, amelyben civilek esnek áldozatul - közölte csütörtökön Hung Lej külügyi szóvivő. 

Kína az eszkaláció elkerülésére inti a feleket, "különösen Izraelt". William Hague, a brit diplomácia vezetője viszont a Hamászt nevezte "a jelenlegi válság fő felelősének". "Teljes mértékben elítélem a Gázából Dél-Izraelre irányuló rakétatámadásokat, amelyeket a Hamász és más fegyveres csoportok hajtanak végre" - olvasható a brit miniszter közleményében.
 
E támadások "tűrhetetlen helyzetet teremtenek az izraeli civilek számára", akiknek "joguk van úgy élni, hogy ne kelljen félniük Gázából induló támadásoktól". "A palesztinoknak joguk van egy államhoz, és Izraelnek joga van a biztonsághoz, de erőszakkal nem lehet rendezni a problémákat" - jelentette ki csütörtökön az RTL rádióban Laurent Fabius francia külügyminiszter. Visszafogottságra intette mind az izraelieket, mind a palesztinokat, mert "egy már amúgy is zavaros térségben katasztrófa lenne, ha folytatódna az eszkaláció". 

Az ENSZ öt állandó tagja közül négy tehát már nyilatkozott az ügyről, az Egyesült Államok reagálása az időeltolódás miatt később várható. Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir asz-Száni katari katari kormányfő és külügyminiszter úgy vélekedett, hogy Izrael nem maradhat büntetlen a Gázai övezet elleni gyilkos támadásai után. 

"Elutasítjuk a terrorizmust és a szélsőségeket, de az ilyen felelőtlen és indokolatlan agressziót el kell ítélnie a világnak" - hangoztatta a sejk szerda éjjel Rijádban, ahol az öbölmonarchiák és Oroszország Szíriával foglalkozó tanácskozásán vett részt a QNA hírügynökség jelentése szerint.

Háled Mesaal, a Hamász távozó vezetője csütörtökön elítélte, hogy az izraeliek egy szerdai támadásban megölték Ahmed el-Dzsaabarit, a katonai szárny, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok parancsnokát. Mesaal, aki muzulmán vezetők egy tanácskozásán beszélt a szudáni fővárosban, Kartúmban, azt hangoztatta, hogy folytatják az ellenállást a zsidó állammal szemben. 

Mahmúd Abbász palesztin elnök a válsághelyzet miatt megszakította európai útját, lemondta tervezett csütörtöki találkozóit Svájcban, és hazasietett - közölte Rámalláhban Száeb Erekát főtárgyaló. Erekát is élesen elítélte az izraeli hadműveleteket, kijelentve, hogy a palesztinok "Izraelt teszik teljes mértékben felelőssé az agresszió következményeiért".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.