A palesztin ENSZ-státus változása miatt

Izrael az oslói egyezmények felmondásával fenyeget

Izrael megfenyegette a Palesztin Hatóságot, hogy teljes egészében vagy részben felmondja az izraeli-palesztin oslói egyezményeket, ha az ENSZ-státusuk felértékelését fogják kérni a palesztinok.

2012.11.14 09:06MTI

Az izraeli nagyköveteknek szerte a világban azt az üzenetet kell átadniuk állomáshelyükön a miniszterelnököknek, államfőknek és külügyminisztereknek, hogy a zsidó állam részben vagy teljes egészében érvénytelennek tekinti a palesztinokkal megkötött szerződéseket, amennyiben az ENSZ-közgyűlés felértékeli a Palesztin Hatóság jogállását "megfigyelői" státusról "nem tagállam megfigyelő államra".

Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn az Arab Liga Kairóban megtartott külügyminiszteri találkozóján bejelentette, hogy az ENSZ Közgyűlésén november 29-én szavazást kérnek a palesztin státus kérdéséről. Ez a nap évfordulója lesz az 1947-es ENSZ-határozatnak, amely révén a palesztin mandátumterületet egy zsidó és egy palesztin részre osztotta a nemzetközi szervezet. 1977-ben ezt a dátumot az ENSZ a palesztin néppel való szolidaritás napjának nyilvánította. 

A november végi szavazáson a 193 tagállamból várhatóan mintegy 150 támogatni fogja a javaslatot, amely megnyithatja több nemzetközi szervezetben a kaput a palesztin tagság előtt, például a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC). 

Mahmúd Abbász vasárnap telefonon közölte Barack Obama amerikai elnökkel, hogy Washington és Izrael ellenvetése dacára kérni fogja az ENSZ Közgyűlésétől a palesztin státus magasabb szintre való emelést. Izrael viszont megpróbál minél több állami és politikai vezető segítségével nyomást gyakorolni Abbászra, hogy vonja vissza kérelmét a palesztin státus felértékeléséről – közölte az izraeli külügyminisztérium egyik vezetője neve elhallgatását kérve. 

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a hét végén Bécsben rendkívüli értekezletet tartott az Európában akkreditált izraeli nagyköveteknek, amelyen a diplomaták azt vitatták meg, miként lobbizzanak azért, hogy az európai kormányok a palesztinok ENSZ-státusának felértékelésére vonatkozó kérés elutasítása vagy a döntés elhalasztása mellett döntsenek. 

A találkozón Liberman ismertette a palesztinok elleni lehetséges válaszlépések listáját, köztük az Izrael által beszedett vámok átutalásának leállítását, az oslói egyezmények felmondását, több ezer palesztin munkás izraeli munkavállalási engedélyének visszavonását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.