A bizottságot a kormány hozza létre

Pedofil vádak miatt országos vizsgálatot indítanak Ausztráliában

Országos vizsgálatot indítanak Ausztráliában annak feltárására, hogy miként reagáltak a különböző intézmények a pedofil bűncselekményekről szóló számos feljelentésre.

2012.11.12 15:02MTI

A vizsgálatot végző, bírói hatalommal is felruházott bizottságot a kormány hozza létre. Tevékenysége nyilvános lesz. A döntés néhány nappal azután született, hogy Új-Dél-Wales szövetségi államban vizsgálatot indítottak, mert egy nyomozó azzal vádolta meg a katolikus egyház helyi vezetőit, hogy fedeztek pedofil papokat és bizonyítékokat semmisítettek meg. Peter Fox főfelügyelő azt állítja: "megdönthetetlen" bizonyítékai vannak arra, hogy "egy érsek, egy püspök és egy pap" titkolt el gyermekek elleni szexuális bűncselekményeket. 

De saját főnökeit sem kímélte: állítása szerint parancsot kapott arra, hogy adja át a vizsgálatról készített jelentését, majd elvették tőle az ügyet. "Kiderült, hogy az elkövetőket inkább áthelyezték egyik helyről a másikra, mintsem feljelentették volna őket az elkövetett bűncselekményekért és gaztettekért" - fogalmazott az ausztrál miniszterelnök, hozzátéve, hogy "túl sok felnőtt ember utasította el, hogy kivizsgálja" ezeket az ügyeket. Éppen ezért a kormány azt tartja helyénvalónak, hogy nemzeti válaszként az egész országra kiterjedő vizsgálat induljon.
 
Julia Gillard ausztrál miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "ez nem egy konkrét egyház áll majd a bizottság célkeresztjében". Vallási intézmények mellett állami szervekre, iskolákra és közösségi csoportokra - például sportegyesületekre - is kiterjed majd a vizsgálódás, amely várhatóan több évet vesz igénybe. A katolikus egyház tekintélyét évek óta pedofil botrányok sorozata tépázza Ausztriában, Belgiumban, Írországban, Németországban és az Egyesült Államokban is. 

Ausztrália egyik szövetségi államában, Victoriában is vizsgálat folyik amiatt, hogy a katolikus egyház szeptemberben elismerte, papjai az 1930-as évek óta legalább 620 gyerek ellen követtek el szexuális bűncselekményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.