Kínai őrségváltás

Blokkolják a Google szolgáltatásait a pártkongresszus miatt

Kína jelentős részében elérhetetlenné vált a Google keresőmotorja és más internetes szolgáltatásai egy nappal az után, hogy megkezdődött a Kínai Kommunista Párt kongresszusa, ahol megválasztják az ország új vezetőit - közölte az amerikai informatikai cég.

2012.11.10 07:43MTI
Zászlófelvonási ünnepség a pekingi Tiananmen téren a Kínai Kommunista Párt XVIII. országos kongresszusának megkezdése előtt. A háttérben Mao Ce-tung. MTI

A fejleményről a Google web-oldalára feltett adatok szerint a cég szolgáltatásait pekingi idő szerint pénteken délután kezdték blokkolni Kínában.

A kaliforniai Mountain Viewban a Google Inc. szóvivője azt mondta, hogy a vállalat nem talált olyan hibát saját központjában vagy hálózatában, amely felelős lehetne szolgáltatásainak kínai leállásáért.

Valószínűleg a pekingi kommunista vezetés döntött úgy, hogy a tisztújító pártkongresszus politikailag érzékeny időszakában blokkolja a Google szolgáltatásait, megnehezítve ezzel a kínaiak számára, hogy információt találjanak a világhálón a pártvezetésbe való bejutásért versengő jelöltekről.

A Google kínai megfelelőjét, a Baidut jóval szélesebb körben használják az országban, találatai közül azonban a hatóságok kizárják azokat a tartalmakat, amelyeket az ország vezetése kifogásolhatónak ítél.

A kaliforniai központú informatikai óriás két éve, 2010-ben úgy döntött, hogy nem fogadja el a Kínából indított internetes keresések cenzúráját, s hogy emiatt nehogy törvénysértésbe keveredjen, kínai keresőmotorjának komputereit a kontinentális Kínából Hongkongba költöztette. A cenzúra elleni kiállása óta azonban időről időre blokkolják szolgáltatásait Kínában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.