Meghívta magához az amerikai kongresszus vezetőit

Obama a középosztály adókedvezményeinek meghosszabbítását sürgette

Az amerikai középosztálynak nyújtott adókedvezmények azonnali meghosszabbítását sürgette pénteken a "költségvetési szirtről" (fiscal cliff) szóló, széleskörű megállapodás keretében Barack Obama amerikai elnök.

2012.11.09 23:59MTI

 Obama rámutatott, hogy kész a kompromisszumra az amerikai gazdaságot újabb recesszióval fenyegető "pénzügyi sziklaszirt" ügyében, ezért a jövő hétre meghívta magához az amerikai kongresszus vezetőit.
Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a deficitcsökkentést kizárólag kiegyensúlyozott módon tudja elképzelni, vagyis úgy, hogy a megszorításokat kiegészítsék  bevételt növelő intézkedések is.
Ezzel kapcsolatban kiemelte: miként a 90-es években, a Clinton-kormányzat alatt, most is arra van szükség, hogy megemeljék a társadalom leggazdagabb, évi 250 ezer dollárnál nagyobb jövedelmű rétegének hozzájárulását a közteherviseléshez. Obama elismerte, hogy ő is ehhez a csoporthoz tartozik.
   
Sürgette ugyanakkor, hogy a demokrata többségű szenátus után a republikánusok uralta képviselőház is fogadja el a lakosság 97 százalékát érintő adócsökkentést.

Kijelentette, egy ilyen törvénytervezetet azonnal kész lenne aláírni. Obama szerint mindenki számra adónövekedéssel jár majd, ha az év végéig nem sikerül majd kiegyezni a költségvetési hiány csökkentéséről.
   
Az elnököt megelőzően, a nap folyamán John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke a Bush-korszakban bevezetett összes adókedvezménynek - így a leggazdagabbakra vonatkozóknak is - a 2013-ra történő meghosszabbítását javasolta. Szerinte a "pénzügyi sziklaszirtről" szóló, átfogó megállapodást már az új összetételű kongresszusnak kellene elfogadnia.
   
A költségvetési szirt elnevezés arra utal, hogy a kongresszus és a Fehér Ház tavalyi adósságlimit-vitáját lezáró kompromisszum részeként kidolgozott kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése - vagyis a költségvetési tételek egyenlő arányban történő megnyirbálása és az automatikus adóemelés - esetén az amerikai gazdaság "a szakadék széléről" ismét recesszióba zuhanhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.