Üzbegisztánban az orosz MTS

Hatszázmillió dollárra büntették a mobilszolgáltatót adócsalásért

Hatszázmillió dollár büntetést kell befizetnie az MTS orosz mobilszolgáltató üzbegisztáni leányvállalatának adócsalás miatt - közölte pénteken az orosz vállalat.

2012.11.09 11:25MTI

A taskenti bíróság semmisnek nyilvánította azt a szeptember 17-én első fokon meghozott ítéletet, amely a négy alkalmazottja ellen indított bűnvádi eljárás miatt elrendelte az MTS üzbegisztáni leányvállalatának, az Uzdunrobitának a teljes vagyonelkobzását. Ez utóbbi a feltételezett adócsalás okozta károkat volt hivatott fedezni - tudatta a mobilszolgáltató közleményében. Ehelyett az újabb, csütörtöki ítélet arra kötelezte a céget, hogy nyolc hónapon belül fizessen be 600 millió dollár büntetést. A vállalat újra hozzáférhet augusztus óta befagyasztott bankszámláihoz.

A négy alkalmazottat háromévi felfüggesztett börtönre ítélték.

Az MTS június óta van az üzbég igazságszolgáltatás célkeresztjében, amikor az ügyészség előállította a vezetőit. A cég jogsértőnek és "nyomásgyakorlásnak" nevezte az ellene folyó eljárást. Augusztusban több adóellenőrzés után visszavonták minden működési engedélyét.

Az MTS - az orosz Sistema konszern mobiltelefon-üzletága - a legnagyobb mobilszolgáltató Oroszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Üzbegisztánban és Türkmenisztánban. A vállalat 2004 óta van jelen Üzbegisztánban, ahol 9 millió előfizetője van, ami a közép-ázsiai ország teljes lakosságának majdnem egyharmada.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.