Népszavazással hagyták jóvá

Maryland és Maine a melegházasság mellett

Két amerikai szövetségi állam, Maryland és Maine referendumon megszavazta kedden a melegházasság jogát, és ezzel az Egyesült Államok első két olyan tagállama lett, ahol ezt népszavazással hagyták jóvá.

2012.11.07 08:32MTI

Az eredmény 1998 óta tartó sorozatot tört meg: most keddig az ország 32 államában tették fel szavazásra a kérdést, és a lakosság mindegyikben elutasító választ adott. Az ötven állam közül hatban volt eddig joguk az azonos neműeknek a hivatalos egybekeléshez: Connecticutban, Iowában, Massachusettsben, New Hampshire-ben, Vermontban és New Yorkban, valamint Washington fővárosban. 

Az északnyugati Washington államban is szavaztak kedden a melegházasságról - az eddigi adatok szerint a marylandihez és maine-ihez hasonló eredménnyel -, Minnesotában pedig egy konzervatív támogatású módosításról kellett véleményt mondani, amely bevenné az állam alkotmányába a melegházasság tilalmát. A végeredmény még itt is várat magára. Washington államban a marihuána gyógyászati alkalmazásának ügyét is népszavazásra bocsátották, és az igenek győzelme esetén ez lesz az első állam az országban, ahol legalizálják annak ilyen célú használatát. 

Az elnökválasztás napján egyébként összesen 172 referendumot tartottak az Egyesült Államokban különböző kérdésekről, Kaliforniában például a halálbüntetésről. Szenátor- és képviselőválasztásokat, valamint helyi közgyűlési választásokat is tartottak kedden. Tammy Baldwin lett az első olyan nő az ország történetében, akit úgy választottak meg szenátorrá, hogy nyíltan vállalta homoszexualitását. Az ötvenéves nő Wisconsin államból kerül a szenátusba. Előzőleg a képviselőház tagja volt, és ott is ő volt az első nő, aki melegségét nem titkolva szerzett képviselői helyet. 

Az amerikai képviselőház tagjának választották Joseph Kennedyt, a meggyilkolt Robert Kennedy unokáját, s ezzel az Egyesült Államok leghíresebb politikai dinasztiája visszatért a kongresszusba. Joseph Kennedy, akit Massachusetts államban választottak meg, az interneten közzétett hitvallásában egyebek közt azt írta, hogy kiáll a homoszexuálisok házasodási joga mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.