Franciaországban

Elfogták az ETA baszk szakadár szervezet egyik vezetőjét

Őrizetbe vették az ETA baszk szakadár terrorszervezet egyik feltételezett vezetőjét és társát vasárnap hajnalban Franciaországban.

2012.10.28 12:29MTI

A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint Izaskun Lesakát és társát a Lyontól 70 kilométerre északra fekvő Macon város egyik szállodájában vették őrizetbe a francia és a spanyol terrorelhárító erők közös akciójában.

A spanyol hatóságok szerint jelenleg Lesaka, Iratxe Sorzabal és David Pla a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevet viselő szervezet három legmagasabb rangú vezetője. Nekik tulajdoníthatók a legutóbbi közlemények, köztük az a tavaly október 20-i, amelyben bejelentették, hogy az ETA végleg felhagy a terrorista akciókkal.

Az 1975-ben Pamplonában született Lesaka 2005 óta szökésben van. A nőt idén januárban távollétében hét év börtönre ítélték Franciaországban is.

Spanyolország, az Európai Unió és az Egyesült Államok a terrorista szervezetek között tartja nyilván az ETA-t, amely négy évtizeden át folytatott fegyveres harcot Baszkföld függetlenségért. Az erőszakos cselekményekben több mint 850 ember vesztette életét. Az utóbbi években a hatóságok az ETA sok vezetőjét és tagjait fogták el, sikeres akcióikkal megtizedelték a szervezet állományát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.