Magasabb jóvátételt követeltek

Az egykori albán ellenzékiek befejezték éhségsztrájkjukat

Befejezték hétfőn egyhónapos éhségsztrájkjukat az egykori albán ellenzékiek, akik magasabb összegű jóvátételt követeltek a kommunizmus éveiben elszenvedett börtönbüntetésükért.

2012.10.22 17:47MTI

A csoport tagjai 1944 és 1990 között a kommunista rezsim áldozatai voltak. Kezdetben 21-en vettek részt az akcióban, ám hétfőre már csak hat férfi maradt, a többieket kórházba szállították megrendült egészségük miatt, ketten pedig égési sérüléseket szenvedtek, amikor felgyújtották magukat. A hat ember között van egy 81 esztendős férfi is. A tiltakozók bejelentették, hogy a jövőben felújítják akciójukat, amit részben rendőrségi nyomásra, részben gyengélkedésük miatt hagytak abba.
 
Egy bíróság a múlt héten törvénytelennek minősítette a belvárosban zajló sztrájkot, mert - mint állította - a lakosokat tűzveszélynek tették ki. A kommunizmus évei alatt mintegy 100 ezer embert végeztek ki, állítottak bíróság elé vagy küldtek munkatáborba Albániában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.