Bukarest

20 év után új alapprogramot fogadott el az Európai Néppárt

Az új alapprogram és az annak rövidített változatát tartalmazó politikai kiáltvány elfogadásával véget ért csütörtökön Bukarestben az Európai Néppárt (EPP) 21. kongresszusa.

2012.10.18 17:32MTI

A 73 európai kereszténydemokrata, konzervatív és néppártot tömörítő ernyőszervezet utoljára 1992-ben foglalta programdokumentumba hosszú távú célkitűzéseit, amelyek homlokterében akkor az Európai Közösség bővítése állt. A bukaresti kongresszuson elfogadott, 405 cikkelyből álló alapprogram azokat a lépéseket tartalmazza, amelyek révén az európai gazdasági közösség valódi politikai unióvá válhat.
 
Az EPP az Európai Politikai Unió létrehozását szorgalmazza, valódi európai kormánnyal, páneurópai jelöltlistákról választott európai parlamenti képviselőkkel és a polgárok által közvetlenül választott európai bizottsági elnökkel. A politikai kiáltvány szerint az EPP egyebek mellett a jogegyenlőség, a család és a munka tisztelete, a társadalmi szolidaritás értékeire alapozva kívánja céljait megvalósítani.
 
Első ízben került be az EPP programjába az őshonos kisebbségek identitásának védelme, és az a célkitűzés, hogy a kisebbségvédelem épüljön be az európai uniós jogba. Az EPP bukaresti kongresszusán az újraválasztott Wilfried Martens elnök javaslatára ismét Antonio López-Istúrizt választották a párt főtitkárává és megválasztották az EPP alelnökeit. 

A tíz választott EPP-alelnök között a házigazda Románia képviselője, Anca Boagiu, a Demokrata Liberális Párt (PDL) alelnöke is bizalmat kapott. Orbán Viktor miniszterelnök nem indult újabb alelnöki mandátumért.
 
A miniszterelnök sajtófőnöke korábban az MTI-nek azt mondta, hogy a kormányfőt szeptemberben ismét megválasztották a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnökének, és a kormányfői munka mellett erre a megbízatására kíván az eddigieknél is jobban koncentrálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.