Rosszul alakulnak az események

A török hadsereget fokozott harckészültségbe helyezték

Fokozott harckészültségbe helyezték a török fegyveres erőket csütörtöktől.

2012.10.11 13:18MTI

"Ankara és Damaszkusz viszonyában a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak az események", a NATO folyamatosan elemzi a török-szíriai határon kialakult helyzetet - jegyezte meg az ITAR-TASZSZ tudósítójának nyilatkozó, meg nem nevezett európai diplomata. A hírügynökség felidézi, hogy a hét elején a török légierő huszonöt F-16-os vadászgépet telepített a szíriai határ térségébe. A londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) egy munkatársa a tudósítónak csütörtökön azt mondta, Törökország arra készül, hogy repüléstilalmi övezetet hozzon létre Szíria északi körzetei felett, kiszorítva onnan a szíriai kormány légierejét. 

"Ebből a szemszögből érdemes vizsgálni a légierő jelentős kötelékeinek a szíriai határhoz történt települését, csakúgy mint a Moszkva és Damaszkusz között közlekedő A320-as típusú szíriai polgári repülőgép szerdai incidensét" - tette hozzá. Török közlés szerint - amelyet orosz fegyverszállítói források cáfoltak - rakéta- és adóvevő-alkatrészek lehettek annak a szíriai gépnek a csomagterében, amelyet szerdán kényszerített leszállásra a török légierő.
 
A repülőgép később folytathatta útját a lefoglalt eszközök nélkül. Az elmúlt héten a török tüzérség szinte minden nap lőtte Szíria határ menti területeit. Egy másik londoni elemzőközpont szakértője szerint nem zárható ki, hogy Törökország egy tíz kilométer széles folyosót szeretne létrehozni Szíria területén, hogy ott táborokat létesítsen a szíriai menekültek befogadására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.